Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η παρακολούθηση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, αλλά και η προετοιμασία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για όσα ακολουθήσουν μετά τις 26 Οκτωβρίου και την ανακοίνωση των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα εξετασθούν στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει η τρόικα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έχουν ήδη καταγράψει την πρόοδο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να συζητήσουν με τη Διοίκηση του ΤΧΣ τα πλέον σημαντικά ζητήματα.
Καθώς το ΤΧΣ έχει την ευθύνη της εποπτείας των δανειακών χαρτοφυλακίων των συστημικών τραπεζών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση δανείων επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων, η τρόικα θα εξετάσει με την κ. Σακελλαρίου την πρόοδο σε αυτό τον τομέα. Σημειώνεται πως το ΤΧΣ έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη τεσσάρων διαχειριστών χαρτοφυλακίου, ένα ανά συστημική τράπεζα, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τα δανειακά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ακόμη, στη συνάντηση θα εξετασθούν οι προβολές που έχει κάνει το ΤΧΣ για την αντιμετώπιση πιθανών κεφαλαιακών αναγκών, μεγάλων αλλά και μικρότερων τραπεζών, αλλά και η προετοιμασία του Ταμείου εν όψει της ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων (Bank Recovery and Resolution Directive – BRRD). Σε κάθε περίπτωση κοινή αίσθηση είναι ότι ακόμη και στο δυσμενέστερο σενάριο το ΤΧΣ θα χρησιμοποιήσει μόνον ένα πολύ μικρό μέρος από τα 11,5 δισ. ευρώ του αποθεματικού του, για την κάλυψη ενδεχόμενων κεφαλαιακών αναγκών.
Τέλος, η κ. Σακελλαρίου και οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) αναμένεται να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και ειδικά τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις εθελούσιες αποχωρήσεις, με την απομόχλευση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, με την εκκαθάριση των ισολογισμών τους, αλλά και με την αναθεώρηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών μετά τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.