Λύτρα ή επιτυχημένη διπλωματία η απελευθέρωση των τούρκων ομήρων;
Παζάρια με λεφτά, επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών ή επιτυχημένη διπλωματία; Η κυβέρνηση Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ισχύει το τελευταίο: διαβεβαιώνει ότι η απελευθέρωση των 49 Τούρκων ομήρων από τα χέρια των αδίστακτων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Μετώπου (IS) επετεύχθη χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός – και χωρίς να πληρώσει ούτε ένα δολάριο για λύτρα.
Η επίσημη εξήγηση «ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή», είπε ο Σινάν Ουλγκέν, Τούρκος πρώην διπλωμάτης και πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Εξωτερικής Πολιτικής, στην Κωνσταντινούπολη. «Υπάρχουν μερικά πολύ νόμιμα και αναπάντητα ερωτήματα για το πώς συνέβη αυτό», προσθέτει.
Οι όμηροι – ανάμεσά τους και δύο μικρά παιδιά – απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, μετά την κατάληψη της πόλης από τους ισλαμιστές, στις 11 Ιουνίου.
«Μετά από έντονες προσπάθειες, που διήρκεσαν μέρες και εβδομάδες, τις πρώτες πρωινές ώρες οι πολίτες μας έχουν παραδοθεί σε εμάς και εμείς τους φέραμε πίσω», είπε ο Νταβούτογλου.
«Τους άρεσε να ρίχνουν το ηθικό μας», είπε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι αν και η ομάδα του δεν υποβλήθηκε σε καμμία σωματική βία, απειλήθηκε με βία. Πρόσθεσε ότι είχε ένα κινητό τηλέφωνο που το κράτησε κρυφό από τους απαγωγείς του, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αυτό μπορεί να βοήθησε στη διάσωση.
Ο Νταβούτογλου ήταν το αστέρι της τελετής που γιόρτασε την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα το Σάββατο, όταν εκφώνησε και πανηγυρική ομιλία στο αεροδρόμιο.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι η Τουρκία δεν κατέβαλε λύτρα και «δεν αποδέχθηκε κανέναν όρο σαν αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους», αν και δεν επικαλέστηκε καμμία πηγή για αυτές τις πληροφορίες.
Πρόσθεσε ότι οι όμηροι κρατούνταν σε οκτώ ξεχωριστές διευθύνσεις στη Μοσούλη, και η τύχη τους παρακολουθούνταν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα μέσα.