Ανησυχία προκαλεί στην πολιτική και οικονομική ελίτ του Λονδίνου η δημοσκοπική άνοδος που εμφανίζει το «ναι» των Σκωτσέζων στην απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ απομένουν δέκα μέρες μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν υποσχέθηκε περισσότερη αυτονομία στη Σκωτία, αν παραμείνει στη χώρα, άποψη που συμμερίστηκε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ.

Το Λονδίνο ήδη έχει ανακοινώσει ένα γενικό σχέδιο για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Σκωτία, σε περίπτωση που οι πολίτες της αποφασίσουν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Εδιμβούργο δεν έδειξαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις γενικόλογες ανακοινώσεις για περισσότερη αυτονομία, ενώ το κόμμα SNP έκανε λόγο για «δωροδοκία».

Η γκρίνια, πάντως, στο Λονδίνο για την εξέλιξη που πήρε η περίπτωση του δημοψηφίσματος είναι φανερή. Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες το «όχι» στην ανεξαρτησία επικρατούσε κατά κράτος και τίποτα δεν έδειχνε ικανό να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.

Μεσολάβησαν όμως δύο τηλεμαχίες μεταξύ του επικεφαλής της σκωτσέζικης κυβέρνησης Άλεξ Σάλμοντ και του επικεφαλής της εκστρατείας Better Together, Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Στην πρώτη τηλεμαχία, ο Ντάρλινγκ επικράτησε. Στη δεύτερη όμως η υπεροχή του Σάλμοντ φαίνεται ότι έδωσε νέο αέρα στην υπόθεση της ανεξαρτησίας.

Τόσο αέρα που για πρώτη φορά εμφανίστηκε δημοσκόπηση με το «ναι» στο 51% (με το περιθώριο σφάλματος 2%).

Ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν έγραψε πρόσφατα άρθρο στο οποίο «έδειξε» τους δράστες της αλλαγής κλίματος: η κυβέρνηση Κάμερον, η πολιτική της σε θέματα οικονομίας και φορολογίας.

Αλλά και οι Times έγραψαν ότι σε περίπτωση που η Σκωτία αποχαιρετήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί.

Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει ότι ήδη γίνονται κινήσεις στο στρατόπεδο των Συντηρητικών για να οδηγήσουν σε παραίτηση τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που αυτός αρνηθεί.

Κατά την ίδια εφημερίδα, η κατάσταση του Κάμερον θυμίζει εκείνη του λόρδου Νορθ, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 1782 μετά την απώλεια των αποικιών στην Αμερική.

Πάντως η έρευνα της Yougov που δίνει το οριακό προβάδισμα στο «ναι», εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί η εικόνα αντιστράφηκε.

Οι σκωτσέζοι ηγέτες αντιμετωπίζονται από τους ψηφοφόρους με θετικότερα αισθήματα από τους αντίστοιχους πολιτικούς του Λονδίνου. Οι θετικές απόψεις για τον Σάλμοντ κινούνται στο 42%, ενώ για τον Άλιστερ Ντάρλινγκ (ο οποίος υπήρξε και υπουργός Οικονομικών) φτάνουν το 33%.

Ακόμα πιο χαμηλά το ποσοστό δημοτικότητας για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: μόλις 23%.

Επιπλέον, οι απειλές, η απαισιοδοξία και η «καταστροφολογία» που συνοδεύουν το λόγο των πολιτικών του Λονδίνου αντιμετωπίζονται αρνητικά από την συντριπτική πλειοψηφία των σκωτσέζων.

Αντίθετα, ο θετικός τόνος στα μηνύματα των πολιτικών που θέλουν την ανεξαρτησία παίζει ρόλο στην ψυχολογία του ψηφοφόρου.

Και τι λένε για όλα αυτά οι κάτοικοι του υπόλοιπου Βασιλείου; Οι απαιτήσεις των σκωτσέζων να γίνουν ανεξάρτητοι, αλλά να κρατήσουν τη λίρα και την… βασίλισσα Ελισάβετ Β’, μάλλον έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στους υπόλοιπους.

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ: οι Άγγλοι ζητούν πιο σκληρή στάση έναντι των σκωτσέζων, σε περίπτωση που φύγουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε περίπτωση που μείνουν, ακόμα σκληρότερη…