Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έπεσε τη Δευτέρα η τιμή του μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου, για πρώτη φορά έπειτα από 14 συναπτούς μήνες (από τον Ιούνιο του 2013 δηλαδή). Η τιμή υποχώρησε κατά 1,10 δολάρια στα 99,95 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού πετρελαίου υποχωρούσε έως και 95 σεντς ή 1%, υποχωρώντας στα 92,34 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή του τελευταίου οκταμήνου (από τις 14 Ιανουαρίου 2014 συγκεκριμένα).
Η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές αποδίδεται από τους ειδικούς στην κάμψη των εισαγωγών πετρελαίου από την Κίνα κατά 2,4% τον Αύγουστο, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα το πρωί, ενώ τον Ιούλιο οι εισαγωγές είχαν μειωθεί κατά 1,6%.
Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει κάμψη της ζήτησης στη μεγαλύτερη (σε απόλυτο αριθμό καταναλωτών) αγορά του πλανήτη. Η κάμψη της ζήτησης σε συνδυασμό με το πάγωμα της κατασκευαστικής δραστηριότητας προοιωνίζονται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Κίνα.
Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αποδίδεται επίσης στις ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης και των ΗΠΑ. Και οι ΗΠΑ μαζί με την Κίνα είναι οι δύο πιο ενεργοβόρες χώρες στον κόσμο –παρότι με την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού πετρελαίου η αμερικανική αγορά είναι πλέον αυτάρκης σε πετρέλαιο, έχοντας μειώσει σχεδόν στο μηδέν τις εισαγωγές της από τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι αναλυτές ανησυχούν περισσότερο για τις εξελίξεις στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα θα υποχωρήσει στο 7,4%. Αν επαληθευθούν οι ειδικοί, θα πρόκειται για τη χαμηλότερη ανάπτυξη που καταγράφεται σε ετήσια βάση στην Κίνα από το έτος 1990. Για το 2015, μάλιστα, προβλέπεται νέα υποχώρηση του ετήσιου ρυθμού αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ στο 7,2%.
Κάποιοι ειδικοί περί τα πετρελαϊκά αναλυτές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου (το μπρεντ είχε φθάσει στα 115 δολάρια το βαρέλι προ τριμήνου) οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις των αγορών εμπορευμάτων. «Η αγορά μοιάζει να είναι κουφή από το ένα αφτί», δήλωσε στο Bloomberg ο Κάρστεν Φριτς της Commerzbank από την Φρανκφούρτη και εξήγησε ότι ο ομαδικός πεσιμισμός που παρατηρείται δεν δικαιολογείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους κινδύνους.