Εν μέσω των φόβων ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει εισβολή στην ανατολική Ουκρανία υπό το πρόσχημα ανθρωπιστικής επιχείρησης, το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εάν συνοδεύεται από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το ρωσικό φορτίο θα παραδοθεί στα σύνορα και θα μεταφερθεί εν συνεχεία με οχήματα του Ερυθρού Σταυρού, δηλώνει η ουκρανική προεδρία τονίζοντας ότι όλη η διαδικασία θα τελεί υπό τον έλεγχό της.

«Το φορτίο θα μεταφορτωθεί σε άλλα φορτηγά [στα σύνορα] από τον Ερυθρό Σταυρό. Δεν θα επιτρέψουμε καμία συνοδεία από μέλη του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ή του στρατού. Όλα θα είναι υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς» δήλωσε στους δημοσιογράφους Βάλερι Τσάλι, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε διαβεβαιώσει το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι τα οχήματα με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια «δεν θα έχουν στρατιωτική συνοδεία».

«Το ζήτημα του τόπου όπου θα αφιχθεί και [του τρόπου] της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από κοινού με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής πλευράς» είπε επίσης στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ουκρανία δεν ελέγχει όλα τα φυλάκια στα σύνορά της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς ορισμένα έχουν καταληφθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας και διαμεσολαβητής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Λεονίντ Κούτσμα είχε δηλώσει στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι τα ρωσικά οχήματα θα συνοδευτούν εντός του ουκρανικού εδάφους από εκπροσώπους του Οργανισμού.

Το φορτίο που μεταφέρουν τα περίπου 280 ρωσικά φορτηγά θα παραδοθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην πόλη Λουχάνσκ, δήλωσε ο Κούτσμα, όπως θα συμβεί επίσης με τη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε ότι χωρίς τη συμφωνία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής κυβέρνησης, καμιά ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια δεν θα έπρεπε να μπει στη χώρα, καθώς όπως τόνισε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «προκάλυψη» από μέρους της Μόσχας για να επέμβει στρατιωτικά.

Εάν οι όροι [της ΔΕΕΣ και του Κιέβου] δεν τηρούνται «δεν πρέπει να λάβει άδεια να περάσει» η οχηματοπομπή, δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», επέμεινε.

Καθ’ οδόν προς Ουκρανία 280 ρωσικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

Η οχηματοπομπή για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία που είχε προαναγγείλει η Ρωσία ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης, με 280 φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και γεννήτριες.

Η Μόσχα ανέφερε ότι στην αποστολή δεν συμμετέχει ο ρωσικός στρατός -η παράδοση γίνεται υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού και με τη συμφωνία του Κιέβου- καθώς δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες για επέμβαση με πρόσχημα την ανθρωπιστική βοήθεια.

To ρωσικό πρακτορείο Itar Tass αναφέρει ότι τα φορτηγά ξεκίνησαν από τη Μόσχα το πρωί της Τρίτης με συνολικό φορτίο περίπου 2.000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο έχει συγκεντρωθεί από δωρεές.

Πρόκειται κυρίως για σιτηρά, ζάχαρη, βρεφικές τροφές, φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, υπνόσακους και γεννήτριες διάφορων ειδών.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πέσκοφ ανέφερε ότι «όλα έχουν συμφωνηθεί με το Κίεβο». Η αποστολή γίνεται χωρίς συμμετοχή του ουκρανικού στρατού, υπογράμμισε ιδιαίτερα o Πέσκοφ σύμφωνα με το RT.

Δυτικές χώρες δεν έχουν κρύψει την ανησυχία τους για ρωσική επέμβαση υπέρ των ενόπλων στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία παραμένουν συγκεντρωμένες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο είχε ταχθεί τη Δευτέρα εναντίον «μονομερούς στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία με οποιοδήποτε πρόσχημα, ακόμη και ανθρωπιστικό». «Απαράδεκτο» είχε χαρακτηρίσει και η Ουάσινγκτον αυτό το ενδεχόμενο.