Επιχείρηση «κατευνασμός των εσωτερικών δικομματικών αντιπαραθέσεων» έχει ξεκινήσει σχετικά με την εφαρμογή της αξιολόγησης με ποσόστωση στο Δημόσιο, αλλά και για να καμφθεί η… πανσπερμία διαφορετικών τοποθετήσεων μεταξύ εμπλεκόμενων υπουργών για τις απολύσεις.
Καθοριστική θα είναι η συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην… άσκηση να κλείσει το ενδοκυβερνητικό «μέτωπο» που εμφανίζεται μέσω δηλώσεων πράσινων και γαλάζιων στελεχών και έχει ανοίξει εδώ και ημέρες.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρεθεί στη δίνη της αντιπαράθεσης με επιθέσεις που δέχεται ιδιαίτερα από το ΠαΣοΚ. Του ασκείται κριτική για τον «ανελαστικό» τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων και συμφωνιών για τους ποσοτικούς στόχους απολύσεων στη δημόσια διοίκηση αλλά και τις αντιδράσεις για την ποσόστωση του 15% στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, και ιδιαίτερα στους δήμους, που και το ΠαΣοΚ «αποκαθηλώνει»….
Το βέβαιο είναι ότι η… πυρόσβεση προχώρησε πιο γρήγορα στο «γαλάζιο» πεδίο. Η εμφανιζόμενη ως αντίθεση Ντινόπουλου προς τον κ. Μητσοτάκη τείνει… φθίνουσα μέχρι εξαφανίσεως. Άλλωστε προς τι… το μίσος και ο αλλησπαραγμός, όταν υπάρχει ένα ΠαΣοΚ που ηχηρά αντιδρά και οι εξελίξεις θα κριθούν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο κορυφής.
Αργ. Ντινόπουλος: «Ναι στην αξιολόγηση, όχι στις απολύσεις»
Πάντως, με χίλιους τρόπους, το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος -σε συνέντευξη Τύπου για πλήθος θεμάτων της αρμοδιότητάς του- περιέγραψε ότι έχει την ίδια γραμμή στο ζήτημα της αξιολόγησης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης . Μάλιστα χρησιμοποίησε και επανέλαβε φράσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως «δεν υπάρχουν καλοί και κακοί υπουργοί», «η κυβέρνηση είναι ενιαία»…
Και εκείνος, όπως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λέει ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του τόνισε ότι έχουν δοθεί εντολές στους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών για ενέργειές τους. Παρενθετικά μόνο διάνθιζε, ανά διαστήματα, την άποψή του ότι ο ψηφισμένος νόμος για την αξιολόγηση πρέπει να εφαρμοστεί, με φράσεις όπως «παρ’ όλο που ο νόμος δεν είναι τέλειος» ή σημειώνοντας την «ιδιομορφία» των εποπτευόμενων από το υπουργείο Εσωτερικών φορέων που αφορά «αιρετούς» –στην πλειονότητά τους δήμοι και περιφέρειες έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τη διαδικασία αξιολόγησης με ποσόστωση.
«Ναι στην αξιολόγηση, όχι στις απολύσεις» ήταν ο τίτλος που ο ίδιος επέλεξε για να συνοψίσει τη θέση του, λέγοντας ότι πέραν των μνημονιακών δεσμεύσεων για τις υπόλοιπες 6.500 απολύσεις του 2014, δεν πρόκειται να γίνει «καμμιά άλλη απόλυση», εκτός από εκείνες που αφορούν πλαστά πιστοποιητικά.
Κυρ. Μητσοτάκης: Ο νόμος ψηφίστηκε από ΝΔ – ΠαΣοΚ
Την ίδια ώρα και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάριζε για μία ακόμα φορά ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.
Όμως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλώντας στον Βήμα Fm δεν δίστασε να ξύσει πληγές. Θύμισε ότι ο νόμος 4250 που αφορά την αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες, ότι το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο, και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.
Εμφανείς και ευθείες οι αιχμές προς το ΠαΣοΚ, καθώς δηλώσεις εκπροσώπων του βάλλουν κατά της εφαρμογής του ποσοστού 15% υπαλλήλων για βαθμολόγηση της χαμηλής επίδοσης.
Γ. Ντόλιος: Σαφής η θέση του ΠαΣοΚ
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, διατύπωσε με έμφαση και ένταση ότι η θέση του ΠαΣοΚ ήταν εξαρχής σαφής και σε αυτή δεν χωρούν αμφισβητήσεις, ενώ επέμεινε στη θέση πως η αξιολόγηση πρέπει να διέπει όλη τη δημόσια διοίκηση και ότι τα όποια «τεχνικά ζητήματα» έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του νόμου μπορούν να επιλυθούν.
Δεν έμεινε απαρατήρητο ότι οι αιχμές Μητσοτάκη είχαν και πολλαπλούς αποδέκτες από το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν -και προς την πάλαι ποτέ τρικομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ- όταν ανέφερε ότι «όταν ήρθα στο υπουργείο, «κληρονόμησα» τον στόχο των 15.000 απολύσεων. Αυτό που κατάφερα ήταν να διαπραγματευτώ και να πετύχω, να μην υπάρχει νέος ποσοτικός στόχος απολύσεων».
Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη: «Δεν θα απολύσω ούτε ένα άτομο»
Είναι ενδιαφέρον, παράλληλα, ότι παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει τριβές στο ενδοκυβερνητικό πεδίο από διαρροές για απολύσεις σε συγκεκριμένους φορείς -π.χ. συγκοινωνίες-και ΝΠΙΔ.
Απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε (ραδιοσταθμός παραπολιτικά 90,1 Fm) για την επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη στη διαδικασία αξιολόγησης υπαλλήλων και προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα…» είπε. Ωστόσο, σε μια γενική παρατήρηση περί ορθής συζήτησης, για να φτιαχθεί ένα καλό κράτος, σημείωσε ότι «πρέπει να στηριχτούμε πάνω σε δεδομένα, τα οποία οδηγούν σε αυτό. Ούτε σφαγείς να γίνουμε, ούτε λαϊκιστές».
Για το ζήτημα των απολύσεων ήταν λαλίστατος και αιχμηρός. Αυτοπροσδιορίστηκε ως υπουργός Μεταφορών, που όπως είπε, μεταξύ άλλων, έχει θέσει σε κινητικότητα μέχρι στιγμής περίπου 1.000 υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων είναι σε διαθεσιμότητα, και «ο μοναδικός υπουργός, δυστυχώς για την κυβέρνηση αυτή και την προηγούμενη και τις προηγούμενες, που έκλεισε Οργανισμό γιατί δεν χρειαζόταν».
Οσο για το υπουργείο Μεταφορών, περιέγραψε το πρόγραμμα για τις αστικές συγκοινωνίες σε συμφωνία με την τρόικα. Υπογράμμισε ότι στις αστικές συγκοινωνίες εργάζονται 10.000 άτομα, ότι έδιωξε περίπου 140 άτομα μαζί με τις διοικήσεις διότι βρήκανε πλαστά διπλώματα και πλαστά πτυχία, στις αστικές συγκοινωνίες θα μειωθεί το εισιτήριο. Και πρόσθεσε εμφατικά: «Δεν θα απολύσω ούτε ένα άτομο».
Οι υγειονομικοί συγκεντρώνουν τα φύλλα αξιολόγησης στα σωματεία τους
Στο μεταξύ, την Τετάρτη αντιπροσωπείες από 100 Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας – Προνοιακών Μονάδων όλης της χώρας και του ΕΚΑΒ επέστρεψαν στην πόρτα του υπουργείου Υγείας τα φύλλα αξιολόγησης των υπηρετούντων εργαζομένων με την ένδειξη «απαράδεκτα».
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η αξιολόγηση δεν επιδιώκει την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης αλλά την υποβάθμιση, τη συρρίκνωση και την ιδιωτικοποίησή της.
Η συγκέντρωση των φύλλων αξιολόγησης στα σωματεία φτάνει σε ποσοστό που αγγίζει το 90%-95%. Οι εργαζόμενοι είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την αξιολόγηση.