Στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ κατέφθασε ο ΜπανΚι-Μουν, όπου αναμένεται να ξεκινήσει ένα γύρο κρίσιμων διαδοχικών συνομιλιών, με στόχο να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και η σύγκρουση ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, ώστε να επέλθει εκεχειρία.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει επαφές με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπεν Χάμαντ αλ-Θάνι και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση και με την εξόριστη ηγεσία της Χαμάς.
Η κυβέρνηση του Κατάρ θεωρείται από πολλούς αναλυτές ο μεσολαβητής-κλειδί για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το ρόλο αυτό είναι αδύνατον να παίξουν οι ΗΠΑ, λόγω της υποστήριξής τους προς το Ισραήλ, η Τουρκία, λόγω των κακών σχέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν με το Ισραήλ, αλλά και η Αίγυπτος, λόγω της βαθιάς εχθρότητας που τρέφει η κυβέρνηση του Καΐρου, υπό την προεδρία του αρχιπραξικοπηματία στρατηγού αλ Σίσι, για την Χαμάς.
Το Κατάρ έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτήσει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για καιρό, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των τοπικών Αρχών.
Γι’ αυτό το λόγο το Κατάρ έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, η οποία θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα της Χαμάς. Οι στόχοι συνοψίζονται στο να δοθεί ένα τέλος στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, να υπάρξει άνοιγμα στο συνοριακό πέρασμα της Ραφάχ και να επέλθει η απελευθέρωση των προσφάτως συλληφθέντων κρατουμένων από το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, Χάρετζ, ένα βασικό σημείο της απορριφθείσας αιγυπτιακής πρωτοβουλίας συμπεριλάμβανε την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά το 2007.
Η Αίγυπτος διαμήνυσε, ότι το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος στη Ραφάχ θα συνεπαγόταν την επιστροφή της προεδρικής φρουράς του Αμπάς, οπότε και η παρουσία των μαχητών της Χαμάς δε θα κρινόταν απαραίτητη. Το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή αποδέχτηκαν την πρόταση, αλλά η Χαμάς την απέρριψε.