Τη διαβεβαίωσή τους για την συνέχιση των μαθημάτων, ώστε να συμπληρωθεί ο χρόνος που ορίζεται από τον νόμο για την ολοκλήρωση του εξαμήνου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έδωσαν σήμερα, Παρασκευή, οι διδάσκοντες σε ειδική εκδήλωση στο ιστορικό κτίριο του ιδρύματος. Όπως ανέφερε η κοσμήτορας της σχολής, κυρία Ελένη Μαΐστρου, η είδηση ότι η συνέλευση των φοιτητών αποφάσισε να ζητήσει «χάσιμο» του εξαμήνου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε φοιτητές που κινδυνεύουν να διαγραφούν εάν δεν γίνουν τα μαθήματα, αλλά και γονείς. «Αυτό που θέλουμε να πούμε στους φοιτητές μας είναι ότι τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά, ακριβώς όπως προβλέπει ο νόμος για την πλήρωση των απαιτούμενων εβδομάδων» είπε η κοσμήτορας.
Συγχρόνως, θέλησε να διαβεβαιώσει ότι η ποιότητα σπουδών στη Σχολή Αρχιτεκτονικής διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, χάρη στις προσπάθειες και την εκτός ωραρίου εργασία εκ μέρους του διδακτικού και του διοικητικού προσωπικού –ακόμα και διαθέσιμων υπαλλήλων. «Η μείωση του διδακτικού προσωπικού τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με την παύση των προσλήψεων, οδήγησε τον τελευταίο χρόνο διδάσκοντες διορισμένους να εργάζονται εκτός ωραρίου, αλλά και αδιόριστους να εργάζονται χωρίς αμοιβή προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα σπουδών» επισήμανε.
Η έλλειψη χρηματοδότησης θέτει φυσικά εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα οποία τονίστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τους παρευρισκόμενους, όπως η αδυναμία ανανέωσης εξοπλισμού, ανανέωσης εξοπλισμού εργαστηρίων, συντήρησης των εγκαταστάσεων, εμπλουτισμού της βιβλιοθήκης, επισκέψεων των φοιτητών σε απαραίτητα μαθήματα εκτός Αθηνών ή και εκτός Ελλάδος. Όπως επισήμανε η κυρία Μαΐστρου, «κάνουμε προσπάθεια με όποιον τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η υποχρηματοδότηση».
Για το εξαιρετικό επίπεδο σπουδών στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μίλησε ο καθηγητής κ. Δημήτριος Ησαΐας, φέρνοντας μάλιστα ως απτό παράδειγμα το γεγονός ότι οι φοιτητές γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μάλιστα, όπως τόνισε, η εκπαιδευτική εξίσωση που κλήθηκαν οι διδάσκοντες να λύσουν αυτές τις ημέρες, αλλά και τον περασμένο Σεπτέμβριο, λόγω των ασυνεχειών στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν περιελάμβανε ποτέ την επιλογή να χαθεί το εξάμηνο. «Αποφασίσαμε να σηκώσουμε τα μανίκια πρώτα εμείς και να δουλέψουμε μαζί με τους φοιτητές μας ώστε να μη μείνει κανένα κενό στις σπουδές τους» τόνισε.
Την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλει το διδακτικό προσωπικό εξέφρασε και ο απερχόμενος πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Σίμος Σιμόπουλος, οποίος θέλησε μάλιστα να διαβεβαιώσει τη σχολή και τους φοιτητές «ότι τα λίγα εικοσιτετράωρα θητείας που μου απομένουν θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, ώστε μέσα στα πλαίσια αφενός της νομοθεσίας και αφετέρου της ακαδημαϊκής λειτουργίας, να τακτοποιήσουμε τα πράγματα ώστε να είναι όλα σωστά για την ολοκλήρωση του εξαμήνου».