Οι έρευνες για τη τραγωδία στα ορυχεία της Σόμα στη Τουρκία, που στοίχισε τη ζωή σε 301 άτομα, αποκαλύπτουν ότι τα στοιχεία που συνηγορούσαν σε αυξημένο κίνδυνο για ατύχημα στα ορυχεία δεν καταγράφονταν στα αρχεία όπως προέβλεπαν οι κανονισμοί.
Μία αρχική έκθεση ειδικών για το τραγικό δυστύχημα στη Σόμα, που βασίζεται σε ψηφιακές πληροφορίες από τους ανιχνευτές, αποκαλύπτουν ότι τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο ορυχείο πολύ συχνά ξεπερνούσαν το επιτρεπτό όριο αλλά στα επίσημα αρχεία καταγραφής περιστατικών δεν είχαν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις.
Αντίθετα, όλα τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στα αρχεία αποκάλυπταν είτε κανονικά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα είτε ανάφεραν περιστατικά ρουτίνας όπως, μικροπροβλήματα στους ανεμιστήρες των ορυχείων. Ειδικοί κάνουν λόγο για πλαστογράφηση των αρχείων καταγραφής περιστατικών.
«Στις επιθεωρήσεις που έγιναν, φάνηκε ότι τα περισσότερα στοιχεία δεν καταγράφηκαν. Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παρατηρήσεις, πιστεύουμε ότι οι τεχνικοί επιθεωρητές, ο γενικός διευθυντής, ο ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων, και ο αρχιμηχανικός που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια και ο πρόεδρος του συμβουλίου, είναι όλοι υπεύθυνοι» αναφέρει η έκθεση των ειδικών.
Σύμφωνα με αυτή, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα, είχαν ανέβει υπερβολικά αρκετές φορές από τον Ιανουάριο μέχρι και την ημέρα που συνέβη το δυστύχημα στις 13 Μαΐου. Όπως αναφέρεται ένας συγκεκριμένος ανιχνευτής είχε καταγράψει 10 φορές υψηλότερα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα από το επιτρεπτό όριο. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για την εβδομάδα πριν το δυστύχημα συνηγορούν στο ότι οι εργασίες έπρεπε να είχαν διακοπεί. Οι ανακριτές κάνουν λόγο για 39 υπόπτους στην υπόθεση, εκ των οποίων οι τρεις σκοτώθηκαν στο δυστύχημα.