Την Τρίτη 1 Ιουλίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη.{{{ audio1 }}}

Για την πρόταση Αβραμόπουλου για συνασπισμό :

«Είναι μια πρόταση η οποία απευθύνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ και κυρίως εξυπηρετεί την προσπάθεια του κ Αβραμόπουλου να έχει το δικό του προφίλ . Δεν θεωρώ ότι υπάρχει καμία πραγματική πολιτική βάση σε μια τέτοια πρόταση . Έχουμε βγει από μια περίοδο έντονης πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις απόψεις που υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. Αυτά τα δύο δεν παντρεύονται. Το ένα προϋποθέτει την ήττα του άλλου για να προχωρήσει .

Το θέμα δεν είναι μιας αριθμητικής πλειοψηφίας αλλά θα έλεγα μιας πραγματικής κοινωνικής πλειοψηφίας που δεν μπορούμε να πάμε με μέσους όρους .

Αυτές οι απόψεις περί μεγάλου συνασπισμού περισσότερο αποτελούν ομολογία και συνειδητοποίηση της ήττας που έρχεται για το συστημικό μνημονιακό μπλόκ , παρά έχουν κάποια περίπτωση να τις δούμε να γίνουν πραγματικότητα.»

Για το νομοσχέδιο για την «Μικρη-ΔΕΗ»

«Σε συνθήκες εθνικών εκλογών είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι αυτοδύναμος αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν και δυνατότητες ώστε να προκύψει κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά . Τώρα λοιπόν στο όνομα της απελευθέρωσης πάμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκότερους προνομιακούς όρους και συγκεκριμένους επενδυτές οι οποίοι δεν θα πάνε να χτίσουν από την αρχή μια μονάδα παραγωγής ενέργειας , έτσι ώστε να έχουμε ρεύμα , θα πάνε να αξιοποιήσουν με ευνοϊκούς και χαριστικούς όρους γι αυτούς τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας .

Πράγματι θεωρούμε ότι το αγαθό της ενέργειας είναι ένα δημόσιο αγαθό το οποίο θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του κράτους και που στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι. Δεν μπορεί να γίνει αποκλειστικά αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις τυφλές δυνάμεις της αγοράς .

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει της ευθύνη να κατεβάσει τους διακόπτες διότι αυτές οι τουριστικές περιοχές έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν , να είναι πραγματικά μια ατμομηχανή στην προσπάθεια της χώρας να βγούμε από την κρίση και ταυτόχρονα να δουλεύουν για κάποιους ιδιώτες , επενδυτές στον τομέα της ενέργειας πληρώνοντας ακριβά τιμολόγια ή για τις τράπεζες . Δεν γίνεται αυτό το πράγμα , και στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε οδηγηθεί σε καταστάσεις ακριβότερων τιμολογίων και μπλακάουτ, ιδιωτικών και όχι δημοσίων .

Από την άλλη η ΔΕΗ υπήρξε ιστορικά και εξακολουθεί και είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης . Δεν μπορούμε να το ακρωτηριάσουμε , να το κατακερματίσουμε και να το παραδώσουμε στον καθένα.»