Η χώρα δεν πάει σε εκλογές, βγήκε όρθια και αλώβητη από τις εκλογές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν προκύψει αυτοδυναμία κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του εθνικού συνταγματικού τόξου, είναι να αγωνιστούμε, ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση, να επιβεβαιωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Τοι ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο μετά το «κούρεμα» και ιδίως την αναδιάρθρωση του 2012, εφόσον γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που, λίγο ή πολύ, θεωρούνται αυτονόητες και τις έχει παρουσιάσει κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, αναφερόμενος στις λήξεις και τα επιτόκια ομολόγων ή στην παράταση συνολικά της αποπληρωμής, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Κατά τον αντιπρόεδρο, εφόσον κανείς μετρήσει το χρέος σωστά, δηλαδή υπό όρους καθαρής παρούσης αξίας, το ελληνικό χρέος είναι μικρότερο και πιο βιώσιμο πολλών βασικών ευρωπαϊκών χωρών, αν και, πρόσθεσε, «δεν θα αμφισβητήσουμε εμείς τους κανόνες της Eurostat, που εκείνη πρέπει να δει πώς θα αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος και το χρέος κάθε κράτους-μέλους».

Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία. Ο λαός θέλει συνεργασίες. Άλλαξε το πολιτικό σύστημα, άλλαξε η κοινωνία, άλλαξε η συγκυρία… Περάσαμε στον ‘συνεργατικό’ κοινοβουλευτισμό, άρα θα υπάρχουν συνεργασίες».

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε το 2012 υπέρ της συνεργασίας όλων των δυνάμεων που «πιστεύουν στην Ευρώπη και είναι υπεύθυνες», αλλά «η πρότασή μας απερρίφθη από τον ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτεται συνεχώς. Εμείς έχουμε καθαρό λόγο και καθαρή θέση» τόνισε.

Για Τουρκία, Κυπριακό

«H Τουρκία έχει την ευθύνη της κατοχής και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα, διεθνή ευθύνη. Η Ελλάδα, αντίθετα, σέβεται τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει και είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις σχέσεις με την Τουρκία.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες του ΟΗΕ ή των κ.κ. Αναστασιάδη και Έρογλου για το Κκυπριακό, όπως και να δεχθούμε εκ νέου τον τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, μόλις το ζητήσει ο κύπριος πρόεδρος» τόνισε ακόμα ο κ. Βενιζέλος που επισήμανε τη σημασία της αποδοχής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η Λευκωσία. «Αναζητείται στο κυπριακό συμφωνία που να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό» σημείωσε.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, είπε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να προκηρύξει έρευνες σε σημαντικά βυθοτεμάχια στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, πράξη που είναι η πιο σημαντική άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια».

Θετικό ισοζύγιο για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ

Η πέμπτη ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ίσως να μην είχε το… «γκλάμουρ» παλαιότερων εποχών – καθώς χρήματα δεν υπήρχαν αλλά και η φύση των εκ περιτροπής Προεδριών έχει πλέον αλλάξει – το ισοζύγιό της όμως θα πρέπει να χαρακτηριστεί θετικό για την Αθήνα.

Σύμφωνα δε με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την απολογιστική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, φαίνεται ότι επετεύχθη ο κρίσιμος πολιτικός στόχος που δεν ήταν άλλος από το να αποδείξει η Ελλάδα ότι παραμένει θεσμικά ισότιμο και «κανονικό» μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας παρά τη λαίλαπα της κρίσης της τελευταίας τετραετίας. Η Αθήνα απάντησε με τον καλύτερο τρόπο στα «άδικα στερεότυπα» που διαμορφώθηκαν εις βάρος της σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ουσιαστικά, αν θέλει κάποιος να κωδικοποιήσει τα επιτεύγματα της Προεδρίας θα πρέπει να σταθεί σε τρία σημεία. Το πρώτο είναι η συνεισφορά της στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism – SRM) και για τη Διακυβερνητική Συμφωνία για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (Single Resolution Fund – SRF). Η συνεισφορά αυτή αναγνωρίστηκε τόσο από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και δεν επικοινωνήθηκε καθόλου καλά εντός Ελλάδος.

Το δεύτερο επίτευγμα σχετίζεται με την ολοκλήρωση και υιοθέτηση των Στρατηγικών Κατευθυντηρίων Γραμμών (Strategic Guidelines) για τον ενιαίο χώρο δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. Αυτές αφορούν ουσιαστικά στον τρόπο διαχείρισης θεμάτων μετανάστευσης, ασύλου, δικαιοσύνης κ.ά για την περίοδο 2014 – 2020, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση της αρχικής περιόδου του Προγράμματος της Στοκχόλμης. Πρόκειται για αξιοσημείωτη επιτυχία σε ένα τομέα που αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας, η οποία αντιμετωπίζει υψηλό φόρτο λόγω της παράνομης μετανάστευσης και των πολλών αιτήσεων ασύλου.

Το τρίτο επίτευγμα σχετίζεται με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια. Με διατυπώσεις που αφορούν στην αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ιδιαίτερα για τη σημασία της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας τόσο μεταξύ των κρατών – μελών όσο και σε σχέση με τρίτες χώρες, το εν λόγω κείμενο μπορεί να αποτελέσει βάση για προώθηση των ελληνικών συμφερόντων τόσο σε ζητήματα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης όσο – και κυρίως – για θέματα θαλασσίων ζωνών καθώς και για την αξιοποίηση υποθαλασσίων πλουτοπαραγωγικών ενεργειακών πόρων.

Την ίδια στιγμή και ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση που έχει και πάλι ανοίξει για το μίγμα οικονομικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι ουδείς συζητάει αυτή τη στιγμή για αλλαγή των κειμένων σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ωστόσο, συντάχθηκε με τις απόψεις σοσιαλιστών ηγετών όπως ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ότι το Σύμφωνο πρέπει να ερμηνευθεί και να εφαρμοστεί πιο «ευέλικτα». Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της προοδευτικές ιδέες από το πρόγραμμα των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.