Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να λάβει μέτρα τον Ιούνιο, εάν διαπιστώσει ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός παγιώνεται, έστειλε ο Πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αυτό που πρέπει να παρακολουθούμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, είναι αν υπάρχει η πιθανότητα να καθιερωθεί ένα αρνητικό σπιράλ μεταξύ χαμηλού πληθωρισμού και υποχώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών και των πιστώσεων, ιδιαίτερα στις χώρες (της περιφέρειας) που αντιμετωπίζουν πιέσεις», δήλωσε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει η ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Το κύριο θέμα σήμερα, ωστόσο, είναι η σωστή χρονική επιλογή», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στα πιθανά μέτρα, μετά τη δήλωση που έκανε στις 8 Μαΐου ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αισθάνονται «άνετα» με τη λήψη μέτρων στην επόμενη συνεδρίασή του και επιθυμούν τη χρήση μη συμβατικών μέτρων, εάν αυτό χρειασθεί. «Δεν έχουμε συμφιλιωθεί με το να επιτρέψουμε τον πληθωρισμό να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν υπάρχει συζήτηση για τον στόχο μας, που είναι η επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2% μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την εντολή μας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Ο Ντράγκι αναγνώρισε τη δυναμική ενός σπειροειδούς μοτίβου αποπληθωρισμού καθώς οι χώρες που βρίσκονται υπό πίεση, όπως οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αναπροσαρμόζουν τις τιμές τους για να ξανακερδίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, κάτι που σε συνδυασμό με την άνοδο του ευρώ έχει κρατήσει την ευρωζώνη σε χαμηλό πληθωρισμό. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζας της ευρωζώνης μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η ποσοτική χαλάρωση εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο.

Αργά χθες το βράδυ, καθώς μεταδίδονταν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που έδειξαν μία αύξηση της δύναμης των κομμάτων διαμαρτυρίας, ανοίγοντας τις εργασίες συνεδρίου της ΕΚΤ δήλωσε πως «είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποστασιοποιημένοι. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να συνεχισθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία είναι, ας μην το ξεχνάμε ποτέ, ο καλύτερος εγγυητής της ειρήνης».

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ διοργανώνει το συνέδριο ECB Forum, στο οποίο λαμβάνουν μέρος κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί, σε αντιστοιχία προς το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον Μάρκους Μπρούνερμαγιερ. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από το 1% από τον περασμένο Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%, ενώ μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, από την Ιταλία έως την Ολλανδία, συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η ΕΚΤ εξετάζει έναν συνδυασμό μέτρων, δήλωσαν αυτό τον μήνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Ύβ Μερς και Πέτερ Πράετ. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, υπό τον όρο ότι αυτή θα διοχετευθεί με δάνεια στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Πράετ.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κρατικής τράπεζας κ. Γενς Βάιντμαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμη σε συγκεκριμένα μέτρα και η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρά από την τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ.

Ο Ντάισελμπλουμ για την ανάκαμψη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε σήμερα να ληφθούν μέτρα για να «επιταχυνθεί η ανάκαμψη»» στην ευρωζώνη, η οποία είναι ακόμη πολύ ασθενική για να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και να διευθετηθεί το πρόβλημα του χρέους.

«Έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη και πρέπει να λάβουμε μερικά μέτρα για να τονώσουμε την ανάπτυξη
», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στο περιθώριο του ίδιου φόρουμ για τη νομισματική πολιτική που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη Λισσαβόνα.

«Η εμπιστοσύνη επέστρεψε στη ζώνη του ευρώ και η ανάπτυξη ξανάρθε σε σχεδόν όλες τις χώρες. Όμως έχουμε ανάγκη από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη για να ανακτήσουμε θέσεις εργασίας», εκτιμά ο Ντάισελμπλουμ. «Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα σημαντικό χρέος των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μέτρα υπέρ της ανάπτυξης». Ερωτηθείς σχετικά με μια ενδεχόμενη προσεχή δράση της ΕΚΤ με στόχο να τονωθεί η ανάπτυξη, αρκέσθηκε να δηλώσει πως πιστεύει «σταθερά στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ».