Η ουκρανική κρίση και οι εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν νωρίτερα την Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του κόμματος που επισκέπτεται την Μόσχα (Ι. Δραγασάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Κ. Ησυχος, Ν. Παππάς, Ν. Κοτζιάς), με την πρόεδρο της Ανω Δούμας και στενή συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Βαλεντίνα Μετβιένκο.
Από το κλίμα της συζήτησης και τις πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα, αλλά και όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόσκληση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ρωσική κυβέρνηση στην συγκεκριμένη συγκυρία, έχει σαφώς χαρακτήρα τακτικής κίνησης έναντι της Ευρώπης, καθώς συμπίπτει με την χειρότερη περίοδο των ρωσοευρωπαϊκών σχέσεων των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μετβιένκο κατά την διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του, εξέφρασε την λύπη της για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων και η ίδια.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως την λυπεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι δεν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ταξιδέψει στην Ελλάδα.
Η κυρία Μετβιένκο, η οποία προ μηνών είχε βρεθεί στην Αθήνα, υπενθύμισε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη να επισκεφτεί την Μόσχα.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αποστολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Δραγασάκης αναμένεται να μεταφέρει την προφορική αυτή ανανέωση της πρόσκλησης προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Τονίστηκε επίσης εκ μέρους της ρωσικής πλευράς, ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα, ενώ υπήρξαν και κάποιες υπόνοιες, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως ενδείξεις δυσαρέσκειας της Μόσχας για υποσχέσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στο κλίμα αυτό, η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε τις θέσεις της, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην σημερινή κρίση, δια της διπλωματικής και όχι δια της στρατιωτικής οδού.
Τονίστηκε δε, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση, ότι «ασφάλεια στην Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ρωσία» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί την ανάφλεξη μίας νέας εστίας κρίσης στην καρδιά της Ευρώπης.
Από την αντιπροσωπεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε η διάθεση του κόμματος να ασκήσει μία «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από ρωσικής πλευράς υπήρξε μία σαφής διαφοροποίηση σε σχέση με επαφές του παρελθόντος και ότι υπό αυτήν την έννοια, η Μόσχα αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δυνάμει κυβέρνηση στην Ελλάδα.
«Δεν ήταν μία επανάληψη συζητήσεων του παρελθόντος, αλλά μία γέφυρα επικοινωνίας χρήσιμη για το μέλλον και εν όψει εξελίξεων, οι οποίες πιθανώς να είναι πολλές ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο μέλος της αντιπροσωπείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Μόσχα. Θέλησε έτσι να υπονοήσει ότι υπάρχει σαφώς ποιοτική αναβάθμιση στην επικοινωνία και τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Συμμετοχή σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών
Η αποστολή υπό τον κ. Τσίπρα συμμετείχε κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην ρωσική πρωτεύουσα και σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, το οποίο υπάγεται στο Κρεμλίνο.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναπτύχθηκε η θέση ότι οι στενές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας παρά τις κοινές ρίζες και τους κοινούς στόχους που οι δύο πλευρές συχνά επικαλούνται, δεν έχουν μεταφραστεί σε πράξη και σε συγκεκριμένα πεδία διακρατικής συνεργασίας.
Στην ίδια ημερίδα μάλιστα αναφέρθηκε από κάποιους ομιλητές, ότι η αποδυνάμωση της Ελλάδας ίσως και να μην ήταν τυχαία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ινστιτούτο καταρτίζει μελέτη με θέμα τις προοπτικές των ρωσοελληνικών σχέσεων, σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση στην Ελλάδα.