Ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με πληροφορίες στο κοινό ανακοινωθέν θα υπάρχει επαναβεβαίωση της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για το ελληνικό χρέος.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τυχόν μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα εξετασθούν
στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος .
Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν το Μεσοπρόθεσμο και καλωσόρισε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Αθήνας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσίασε ένα «σχέδιο» για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας του χρέους και επέμεινε στο να εφαρμοσθεί η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε για το ελληνικό χρέος ότι το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διότι υπάρχουν «μερικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Ο ίδιος τόνισε πως η επομένη αξιολόγηση της τρόικας θα καταδείξει το εάν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας τους χρέους και σε ποιο βαθμό, ενώ καθώς θα συμπέσει και με τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ (AQR) θα περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά και με τις κεφαλαιακές, ανάγκες των τραπεζών και το πιθανό απόθεμα κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα πρέπει να παραμείνει για τις ανάγκες των τραπεζών.

«Όλα αυτά είναι αναγκαία για να ξέρουμε κατά πόσο είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο το πρόγραμμα», τόνισε.

Αναφορικά με το ποια είναι τα περιθώρια κινήσεων για την ελάφρυνση του χρέους παρέπεμψε στην απόφαση του Νοεμβρίου 2012 λέγοντας πως σε αυτή γίνονται κάποιες σχετικές αναφορές, ωστόσο ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις για την ελάφρυνση του χρέους πέραν από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο κοινό ανακοινωθέν, μετά τη συνεδρίαση, το Eurogroup σημειώνει επίσης ότι το θέμα των ενδεχόμενων μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, «όπως διατυπώθηκαν στο Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, θα εξεταστούν στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης».

Διαβάστε το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup (στα αγγλικά)

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έθεσε και επισήμως στη συνεδρίαση τουEurogroupτο αίτημα να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τους εταίρους τον Νοέμβριο 2012.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών θα συνδιάζει την επιμήκυνση και το σταθερό επιτόκιο με το αναπτυξιακό πρότυπο που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση. Ουσιαστικά θα στηριχθεί στα αναπτυξιακά μέτρα και τους κοινωνικούς μηχανισμούς ώστε να αυξηθεί ο παρανομαστής, δηλαδή το ΑΕΠ της χώρας, ώστε να βελτιωθεί το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του Ακαθάριστού Εθνικού Εισοδήματος.

Ο κ. Στουρνάρας θα στηριχθεί σε 2 «χαρτιά»:
-Στα επικυρωμένα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από τηEurostat
-Στη διαπίστωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το Πρόγραμμα υλοποιείται.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται ότι θα επιμείνει σε δύο ζητήματα:

Πρώτον, θα ζητήσει την επιμήκυνση στα 50 έτη, του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, συνολικού ύψους 192,8 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου (GLF) ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται να αποπληρωθούν από το 2020 έως το 2041 (μέση διάρκεια τα 17 έτη). Τα δάνεια του δεύτερου Μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM), ανέρχονται σε 139,9 δισ. ευρώ και έχουν μέση διάρκεια τα 30 έτη.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού «πακέτου» των 192,8 δισ. ευρώ στα 50 έτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους κατά 6- 7 δισ ευρώ στα επόμενα 20- 30 έτη.

Δεύτερον, θα ζητήσει τη μετατροπή σε σταθερό, του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου Μνημονίου από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης.
Με δεδομένο, ότι αυτό το κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι περίπου 0,82% (Euribor3μηνου + 0,50%), αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη και κατά 2 μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης.
Σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση, το επιτόκιο θα μετατραπεί σε σταθερό για 15 έτη και θα επανεξεταστεί το ζήτημα μετά το πέρας της 15ετίας. Επίσης, ζητείται περίοδος χάριτος για 10 ή 20 έτη στην καταβολή τόκων για τα δάνεια από την ευρωζώνη, όπως έχει γίνει και με τους τόκους των δανείων από τον Μηχανισμό.
Οσον αφορά στον χρόνο ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αναφέρει ότι το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.
Ο ίδιος επισήμανε ότι στα νέα δεδομένα θα συμπεριληφθούν τα στοιχεία για τις τράπεζες (οι αποφάσεις για τις οποίες προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκάstresstestsστα πιστωτικά ιδρύματα), όλα καταδεικνύουν ότι η διαδικασία για τη νέα ρύθμιση του χρέους θα αρχίσει μεν σήμερα, ωστόσο αναμένεται ότι θα διαρκέσει ως τον Δεκέμβριο.

Δηλώσεις Στουρνάρα στην Guardian

«Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδαGuardian ο κ. Στουρνάρας.


«Δεν θέλουμε να προκαλούμε ζημίες στους εταίρους μας, θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση», διευκρίνισε ο υπουργός Οοικονομικών.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές μας ανάγκες» εξήγησε εστιάζοντας στις πληρωμές τόκων ύψους 6 δισ. ευρώ στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της.