Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο Ισραήλ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προχώρησε σε διευκρινίσεις για την αναφορά, σε ιδιωτική συζήτηση που διέρρευσε στη δημοσιότητα, περί «κινδύνου να γίνει το Ισραήλ καθεστώς απαρτχάιντ».

Ο υπουργός είπε ότι εάν μπορούσε, θα χρησιμοποιούσε διαφορετική λέξη για να υπογραμμίσει την πάγια θέση των ΗΠΑ πως η λύση στο Παλαιστινιακό πρέπει να έρθει με τη λύση δύο κρατών.

Η αμερικανική ιστοσελίδα Daily Beast είχε αναφέρει ότι ο Κέρι, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του, είχε επισημάνει τον κίνδυνο να καταλήξει το Ισραήλ κράτος με καθεστώς απαρτχάιντ εάν δεν βρισκόταν λύση στο Παλαιστιανικό. H ιστοσελίδα υποστήριζε ότι έχει ηχογράφηση της δήλωσης.

Λόγω της βαρύτητας του χαρακτηρισμού, το δημοσίευμα είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Η συγκυρία -με το ναυάγιο στις διαβουλεύσεις Ισραήλ και Παλαιστινίων να οριστικοποιείται παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον- επιδείνωνε τις επιπτώσεις.

Σε δήλωσή του μετά το δημοσίευμα, ο Τζον Κέρι υπογράμμισε ότι το Ισραήλ «είναι μία ζωντανή δημοκρατία και δεν πιστεύω, ούτε και δήλωσα ποτέ, ότι το Ισραήλ είναι κράτος απαρτχάιντ ή σκοπεύει να γίνει, όποιος ξέρει το παραμικρό για εμένα, δεν έχει καμία αμφιβολία».

«Γνωρίζω τη δύναμη που έχει μία λέξη να δημιουργήσει παρανοήσεις, και αν μπορούσα να «γυρίσω την κασέτα πίσω», θα διάλεγα μία διαφορετική λέξη να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι ο μόνος τρόπος να υπάρχει μακροπρόθεσμα ένα ισραηλινό κράτος και δύο έθνη και δύο λαοί που ζούν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια είναι μέσω μίας λύσης δύο κρατών» τονίζει η ανακοίνωση του Τζον Κέρι.