Mπορεί οι αυστραλοί αξιωματούχοι να ζητούν «μεγάλη υπομονή» για την ανεύρεση κάποιου στοιχείου σχετικά με το εξαφανισμένο Boeing, όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Nατζίμπ Ραζάκ, ήλθε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους ταλαιπωρημένους συγγενείς των επιβατών:

«Μπορεί να μην λυθεί ποτέ το μυστήριο με το αεροπλάνο»
δήλωσε προτού αναχωρήσει για την Αυστραλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Τόνι Άμποτ.

Στη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα από τις μέχρι στιγμής έρευνες και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ραντεβού θα γίνει στο Περθ, την πλησιέστερη με τη ζώνη των ερευνών πόλη της Αυστραλίας.

Αλλά και ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Μαλαισίας δεν είναι περισσότερο αισιόδοξος. «Αυτή όλη η έρευνα μπορεί να τραβήξει μακριά, γιατί υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να εξετάσουμε. Και στο τέλος μπορεί να μην μάθουμε την αιτία του δυστυχήματος» δήλωσε ο Καλίντ Αμπού Μπακάρ.

Την Τρίτη, οι Αρχές της Μαλαισίας έδωσαν στη δημοσιότητα ολόκληρη την επικοινωνία του πιλοτηρίου με τον πύργο ελέγχου. Μπορεί αυτή να μην αποκάλυψε τίποτα σε σχέση με την τύχη του αεροσκάφους, ωστόσο ενέτεινε τις επικρίσεις για τον χειρισμό των ερευνών.

Αρκούσε η αλλαγή της εκδοχής των τελευταίων λέξεων του πιλότου από «Εντάξει καληνύχτα» σε «Καληνύχτα Malaysian τρία επτά μηδέν» για να ξεχειλίσει η οργή των συγγενών. Το σκεπτικό μοιάζει να είναι το εξής: εάν η κυβέρνηση της Μαλαισίας άλλαξε αυτό το απλό στοιχείο, γιατί να μην αλλάξει στη συνέχεια και άλλα;

Το γεγονός ότι επί εβδομάδες ολόκληρες η Μαλαισία δεν είχε αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με τις τελευταίες λέξεις του πιλότου, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην έρευνα, δήλωσαν στο CNN ειδικοί στα αεροπορικά δυστυχήματα.

Δεν βοηθάει και το γεγονός πως οι έρευνες στον Ινδικό Ωκεανό δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Πολλά θαλάσσια «σκουπίδια» έχουν βρεθεί, αλλά τίποτα που να συνδέεται με το αεροσκάφος της Malaysia Airlines.

Παρ’ όλα αυτά η Αυστραλία, η οποία ηγείται των ερευνών στον Ινδικό Ωκεανό δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί χρονικό περιθώριο για τις έρευνες.

Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν, καθώς τα μαύρα κουτιά μπορούν να εκπέμπουν σήμα για 30 ημέρες (ή λίγο περισσότερο). Όταν το διάστημα αυτό παρέλθει, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν.