Δύο μήνες μετά από το διπλό χτύπημα του εγκέλαδου στην Κεφαλλονιά, στις 26 Ιανουαρίου και στις 02 Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι του νησιού προσπαθούν να βρουν και πάλι τους ρυθμούς της καθημερινότητας, ενώ συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης των ζημιών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) συνολικά διενεργήθηκαν 3079 αυτοψίες στα ιδιωτικά κτίρια του νησιού από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ). Με βάση τις αυτοψίες αυτές, κατάλληλα για χρήση – «πράσινα»χαρακτηρίστηκαν 1460 κτίρια, 1441 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή κτίρια των οποίων δεν επιτρέπεται η χρήση πριν την επισκευή και 178 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως κατεδαφιστέα.
Στα δύο γραφεία της ΥΑΣ σε Αργοστόλι και Ληξούρι έχουν κατατεθεί και ελέγχονται ήδη 570 αιτήσεις πληγέντων για την επιδότηση ενοικίου. Εξ αυτών έχουν εγκριθεί και χορηγηθεί 135 επιδοτήσεις. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή των κτιρίων με 48 αιτήσεις να έχουν ήδη κατατεθεί για την έκδοση άδειας επισκευής μικρής κλίμακας και αντίστοιχης στεγαστικής συνδρομής, αλλά και 29 αιτήσεις για την έκδοση αδειών επισκευής μεγαλύτερης κλίμακας.
Ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία του δήμου Κεφαλλονιάς έχουν ήδη παρασχεθεί ή προωθηθεί για κατάθεση σε λογαριασμό επιδόματα οικοσκευής σε 1546 νοικοκυριά με μέσο ύψος ενίσχυσης τα 2.000 ευρώ.
Σχολικά κτίρια
Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι σχολικές μονάδες σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Η λειτουργία των σχολείων όμως έχει αποκατασταθεί και βελτιώνεται συνεχώς με την μεταφορά και εγκατάσταση των μαθητών σε λυόμενες αίθουσες.
Στα τέσσερα οικόπεδα που είχαν σχεδιαστεί εξ αρχής για την στέγαση των 4 σχολείων έχουν τοποθετηθεί 75 αίθουσες (συμπεριλαμβανομένων των γραφείων και των wc), ενώ για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικότητας θα μεταφερθούν στο νησί άλλες 12 σχολικές αίθουσες, 2 γραφεία και 3 WC. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η διαμόρφωση ενός πέμπτου οικοπέδου, που περιλήφθηκε εκ των υστέρων στον σχεδιασμό και στο οποίο οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου προετοιμάζουν τις υποδομές.
Λιμένας Ληξουρίου
Το έργο αποκατάστασης των ζημιών του λιμανιού της Παλικής χωρίζεται σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα η Α’ φάση (Π/Υ 660.000,00 €) αφορά στην αποκατάσταση δύο εκ των τεσσάρων ραμπών εξυπηρέτησης του ferry boat της γραμμής Αργοστόλι –Ληξούρι.
Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ο ανάδοχος του έργου αναμένεται να εγκατασταθεί άμεσα στο νησί, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός 40 ημερών. Ενώ η Β’ φάση θα ξεκινήσει μετά το πέρας της θερινής τουριστικής περιόδου.
Επαρχιακό οδικό δίκτυο
Ο σεισμός έχει προκαλέσει αφενός βλάβες στο οδικό δίκτυο (διαφορικές καθιζήσεις –έντονες ρηγματώσεις οδοστρώματος μήκους αρκετών δεκάδων μέτρων) και αφετέρου συνθήκες ενδεχόμενης αστάθειας στα βραχώδη πρανή ανάντη του δρόμου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο μελλοντικών καταπτώσεων. Κατά συνέπεια, οι μελέτες που υλοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αφορούν στην αντιμετώπιση αυτών των δύο ξεχωριστών προβλημάτων.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΜΕΔΙ εκτιμάται, ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι των εργολαβιών που θα αποκαταστήσουν τις βλάβες και θα άρουν τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, οι απαιτούμενες επεμβάσεις θα κατηγοριοποιηθούν και θα τους δοθεί προτεραιότητα, έτσι ώστε πριν το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί οι κυριότερες άμεσες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας του δικτύου.
Σε κάθε περίπτωση, την περίοδο αυτή όλο το επαρχιακό δίκτυο είναι λειτουργικό, πλην αυτό στη θέση «Χάρακας», το οποίο ήταν κλειστό πριν το σεισμό για εργασίες επισκευής και αναβάθμισης. Οι εργασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι να αποκατασταθεί και το οδικό αυτό τμήμα, η κυκλοφορία προς το βόρειο τμήμα του νησιού θα γίνεται μέσω εναλλακτικών διαδρομών.
Δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης
Μετά την επαναλειτουργία του υδροδοτικού και του αποχετευτικού συστήματος της Κεφαλλονιάς, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να παρακολουθεί μέσω ειδικού συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου το δίκτυο ύδρευσης και τις δειγματοληψίες του πόσιμου νερού μέσω περιοδικού προγράμματος.
Δράσεις στήριξης επιχειρήσεων

Εκτός βέβαια από τις ενέργειες αποκατάστασης των υλικών ζημιών πραγματοποιούνται και δράσεις για την στήριξη των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της αναστολής καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έχει προβλεφθεί η κεφαλαιοποίηση των τρεχουσών και καθυστερούμενων εισφορών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2014, η αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 30.06.2014 και η εξόφληση των εισφορών αυτών σε 12-24 δόσεις (μετά τη λήξη της αναστολής).
Πολύ σημαντική είναι η στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων μέσω του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Συγκεκριμένα, η ενίσχυση θα παρέχεται με την μορφή συνδυασμού επιχορήγησης (30%) και δανειακού προϊόντος (70%), το οποίο θα συνιστάται από 95% άτοκο δάνειο και 5% ιδιωτική συμμετοχή.