Σε χαμηλό τεσσάρων ετών υποχωρούσε η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων την Τετάρτη, μετά και την έγκριση την Τρίτη του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων.

Βασιζόμενη στην μείωση του κόστους δανεισμού, με την απόδοση σήμερα (Τετάρτη) να υποχωρεί στο 6,19%, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή στις αγορές με την έκδοση 5ετών ομολόγων 1,5-2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, αναφέρει το Reuters.

Το σχέδιο για επιστροφή στις αγορές το α’ εξάμηνο επιβεβαίωσε χθες (Τρίτη) ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας την έκδοση ομολόγων 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, εντός του επόμενου διμήνου. Όπως είπε, μέσω αυτής της έκδοσης θα καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2014, σε συνδυασμό και με το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτευχθεί για το τρέχον έτος.

Στο ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από την αγορά αναφέρθηκε χθες και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι είναι δυνατό στο κοντινό μέλλον η χώρα να απευθυνθεί σε τραπεζικό δανεισμό. «Ο ακριβής χρόνος είναι θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης να το απαντήσει», σχολίασε ο κ. Ρεν.

Όπως αναφέρειτο Bloomberg, οχρόνος της έκδοσης κρατικού χρέους θα καθοριστεί από τις συνθήκες της αγοράς και θα οριστεί αφού η κυβέρνηση εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης των 8,3 δισ. που ανέρχεται σε 6,3 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Michael Spindelegger δήλωσε ότι η Ελλάδα πιθανόν να μην χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας.

Πάντως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι νωρίς για να συζητηθεί αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.