Τέσσερα άτομα, ηλικίας 23, 24, 31 και 35 ετών, είναι σύμφωνα με την Ασφάλεια Δράμας οι δράστες 68 εμπρησμών που έγιναν από την 1η Ιουνίου 2012 ως τις 5 Οκτωβρίου 2013 σε περιαστικά άλση αλλά και σε κάδους απορριμμάτων στην πόλη της Δράμας.
Σε βάρος των εμπλεκομένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, του εμπρησμού και της διακεκριμένης φθοράς.
Ειδικότερα, μετά την έρευνα που έγινε από την Ασφάλεια Δράμας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική διαπιστώθηκε ότι οι τρεις από τους δράστες, ηλικίας 24, 31 και 35, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ως ομάδα, είχαν βάλει 10 φωτιές σε περιαστικά άλση της Δράμας (άλσος Κορυλόβου, άλσος κολυμβητηρίου Δράμας, άλσος γηροκομείου και στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη), με αποτέλεσμα να καούν συνολικά πάνω από 22 στρέμματα δασικής έκτασης.
Το ίδιο χρονικό διάστημα και οι τέσσερις δράστες, ενεργώντας από κοινού, έβαλαν φωτιά σε 58 κάδους απορριμμάτων, επίσης στην πόλη της Δράμας.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «προέκυψε ότι οι δράστες, προκειμένου να διαφεύγουν τη σύλληψή τους, χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους συντονισμένους στις συχνότητες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ γνώριζαν τους κωδικούς επικοινωνίας των δύο υπηρεσιών και τα στοιχεία όλων των οχημάτων της Αστυνομίας».
Κατά τη διάρκεια ερευνών σε οχήματα και σπίτια των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας ασύρματος συντονισμένο στη συχνότητα της Αστυνομίας, ένας αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός αποτελούμενος από τρεις κροτίδες και χαρτοπετσέτα, τρεις κροτίδες, ένα χαρτί με τα στοιχεία των οχημάτων της Αστυνομίας και ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα, συνολικού μήκους 24 εκατοστών.
Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι «τρεις από τους δράστες, ηλικίας 35, 31 και 24 ετών, μεταξύ άλλων έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές, κατά περίπτωση, για κλοπές, εμπρησμούς, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξης ειρήνης και διασπορά ψευδών ειδήσεων».