Οι μάχες χαρακωμάτων γύρω από το πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει στη Βουλή, για να επικυρώσει τη συμφωνία με την τρόικα, πρέπει να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό.Τόσο οι επαγγελματικές ομάδες, που θεωρούν ότι θίγονται από κάποιες ρυθμίσεις του, όσο και οι βουλευτές που πρόκειται να κληθούν να το ψηφίσουν δικαιούνται να γνωρίζουν ακριβώς τι αλλαγές ακριβώς περιλαμβάνει και γιατί είναι αναγκαίες.

Όσο κατανοητή κι αν είναι η πίεση χρόνου που έχει η κυβέρνηση εν όψει του επικείμενου Eurogroup, οφείλει να δώσει τον ελάχιστο, τουλάχιστον, απαιτούμενο χρόνο στους βουλευτές και τα κόμματα για να μελετήσουν τις διατάξεις τους και να σταθμίσουν τη θέση τους. Ας επισπεύσει λοιπόν το χρόνο κατάθεσης του και ας δώσει την ευκαιρία για ένα, όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικό διάλογο μέσα στη Βουλή.

Μέσα σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο, είναι αναπόφευκτο να δημιουργούνται εντάσεις και να τροφοδοτείται ένα κλίμα πιέσεων, αφού δυστυχώς οι βουλευτές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό δέσμιοι μιας πελατειακής λογικής. Με το τελευταίο, θέλουμε να ελπίζουμε, πακέτο μνημονιακών υποχρεώσεων, πρέπει να τελειώνει και αυτή η διαδικασία ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες που υποβαθμίζουν και το κύρος της Βουλής και των βουλευτών.

Και η χώρα και η οικονομία, έχουν την ανάγκη, να τελειώνουμε με το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, αλλά και τις άγονες αντιπαραθέσεις. Είναι καιρός να αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές συγκρούσεις για το πώς και τι διαπραγματευτήκαμε με την τρόικα και να ασχοληθούμε επιτέλους, πώς θα σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας στην μετά-μνημονίων εποχή. Αντί δηλαδή να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών, για το ποιες αλλαγές επιβάλλει η τρόικα,ας ασχοληθούμε για το ποιες αλλαγές θέλουμε εμείς, με ποιες αλλαγές θα αλλάξουμε το μέλλον μας.

ΤΟ ΒΗΜΑ