Μπορεί να μην είναι εξίσου απολαυστικό με το να τρώει κάποιος μια πλάκα σοκολάτας, ωστόσο η λήψη… χαπιών που θα κλείνουν μέσα τους όλα τα καλά της μαύρης σοκολάτας χωρίς τα «κακά» παρελκόμενα (βλέπε ζάχαρη και λιπαρά) ίσως αποδειχθεί σωτήρια ενάντια στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Και τώρα μια νέα μελέτη ξεκινά προκειμένου να ανακαλυφθεί αν τα «σοκολατοχαπάκια» μπορούν να προστατεύσουν το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών σε ένα χάπι

Τα «σοκολατοχαπάκια» περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε τόσο μεγάλες ποσότητες ώστε χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος ατελείωτες σοκολάτες ώστε να λάβει τις αντίστοιχες. Στη νέα μελέτη στην οποία θα διερευνηθεί η επίδραση των…νόστιμων χαπιών στην καρδιά θα περιληφθούν 18.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα επειδή τους αρέσει και όχι επειδή πιστεύουν ότι είναι καλή για την υγεία τους. Η ιδέα της μελέτης μας είναι να κατανοήσουμε αν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα συστατικά της σοκολάτας χωρίς τη ζάχαρη και τα λιπαρά που αυτή περιέχει και δεν ωφελούν την υγεία» ανέφερε η δρ ΤζοΑν Μάνσον, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστόνη.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι η μεγαλύτερη που θα εξετάσει την επίδραση των φλαβονολών του κακάο στην ανθρώπινη υγεία. Μέχρι σήμερα, μικρότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες του κακάο βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την ανοχή στην ινσουλίνη, την υγεία των αρτηριών και άλλους δείκτες υγείας.

Μελέτη και για την επίδραση των πολυβιταμινών

Ένα δεύτερο σκέλος της μελέτης θα διερευνήσει την επίδραση των πολυβιταμινών στην πρόληψη του καρκίνου. Προηγούμενες μελέτες επί του θέματος είχαν δείξει ότι υπάρχει κάποιο όφελος, αλλά στο σύνολό τους περιελάμβαναν μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες που είχαν (ασυνήθιστα για τα χρόνια τους) καλή υγεία. Ετσι οι επιστήμονες επιθυμούν τώρα να δουν αν οι πολυβιταμίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Η μελέτη θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (ένα εκ των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ) καθώς και από την εταιρεία Mars, που φτιάχνει γνωστά προϊόντα με σοκολάτα όπως τα M&M και τα Snicker. Η εταιρεία έχει πατεντάρει μια μέθοδο η οποία επιτρέπει την εξαγωγή φλαβονολών από το κακάο σε υψηλές συγκεντρώσεις και την εισαγωγή τους σε κάψουλες. Τόσο η Mars όσο και κάποιες άλλες εταιρείες πωλούν ήδη κάψουλες που περιέχουν εκχύλισμα από κακάο, ωστόσο οι φλαβονόλες βρίσκονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες από εκείνες που θα χρησιμοποιηθούν στη νέα μελέτη – σημειώνεται ότι οι σοκολάτες του εμπορίου περιέχουν ακόμα μικρότερες ποσότητες. «Δεν μπορεί κάποιος να λάβει τις προστατευτικές φλαβονόλες από τις περισσότερες σοκολάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Και αυτό διότι συχνά αυτές καταστρέφονται κατά την επεξεργασία των προϊόντων» σημείωσε η δρ Μάνσον η οποία θα ηγηθεί της μελέτης μαζί με τον Χάουαρντ Σέσο, επίσης από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s καθώς και με συναδέλφους της από το Ερευνητικό Κέντρο Fred Hutchinson για τον Καρκίνο στο Σιάτλ.

Πώς θα διεξαχθούν οι δοκιμές

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν είτε εικονικό χάπι είτε δύο κάψουλες με φλαβονόλες του κακάο ημερησίως επί τέσσερα έτη – θα πρόκειται για μια διπλή, τυφλή δοκιμή, στην οποία ούτε οι εθελοντές ούτε οι ειδικοί θα γνωρίζουν τι παίρνει ποιος. Οι κάψουλες είναι άγευστες, είπε η Μάνσον, η οποία τις δοκίμασε και η ίδια.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης οι εθελοντές θα λαμβάνουν είτε εικονικές κάψουλες πολυβιταμινών είτε πραγματικές κάψουλες με πλήθος βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων σε ημερήσια βάση.

Η δρ Μάνσον είναι επικεφαλής και σε μια άλλη μελέτη με κρατική χρηματοδότηση η οποία διερευνά την επίδραση της βιταμίνης D σε 26.000 άνδρες και γυναίκες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρία έτη. Όπως σημειώνει η ειδικός μεγάλη μερίδα του πληθυσμού λατρεύει τα συμπληρώματα βιταμινών, ωστόσο αυτά δεν πρέπει να λαμβάνονται προτού δοκιμαστούν ενδελεχώς. «Το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο» τόνισε η δρ Μάνσον και κατέληξε συμπληρώνοντας ότι μελέτες έχουν δείξει πως πολλά υποσχόμενα θρεπτικά συστατικά κάνουν αναπάντεχο κακό στον οργανισμό.