Deutsche Welle: Μπρος κυρώσεις, πίσω «γκρεμός» Ψυχρού Πολέμου

Στο δίπολο των κυρώσεων της Δύσης και της ολοταχώς προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία κινείται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην κριμαϊκή χερσόνησο. Κυρίως η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα.

Στο δίπολο των κυρώσεων της Δύσης και της ολοταχώς προσχώρησης της Κριμαίας στη Ρωσία κινείται η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην κριμαϊκή χερσόνησο. Κυρίως η Γερμανία αφήνει ανοιχτό παράθυρο διαλόγου με τη Μόσχα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Μια μέρα μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαία, με το οποίο πάνω από το 95% των κατοίκων της ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, τόσο η Μόσχα, όσο και η Δύση προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει έντονα ατμόσφαιρα ψυχρού πολέμου.

Γοργές εξελίξεις

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Νεβερόφ, αντιπρόεδρο της Δούμας, της ρωσικής Κάτω Βουλής, «μέσα στο πολύ προσεχές μέλλον» η Βουλή θα πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα επιτρέψουν στην Κριμαία να επιστρέψει στη Ρωσία.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδειξε καθαρά ότι οι κάτοικοι της κριμαϊκής χερσονήσου βλέπουν το μέλλον τους μόνο στους κόλπους της Ρωσίας», δήλωσε ο Νεβερόφ. Θα προηγηθεί σήμερα έκτακτη σύγκλιση του ανώτατου σοβιέτ της Κριμαίας, το οποίο και θα απευθύνει αίτημα αποδοχής της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο ρωσόφιλος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξονόφ εξήγγειλε ότι σήμερα αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει τη διαδικασία της ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στη Μόσχα υπερασπίστηκε τις εξελίξεις στην Κριμαία και τις ενέργειές της για να προφυλάξει «ειρηνικούς πολίτες». Διατηρεί μάλιστα το δικαίωμα να πράξει το ίδιο και στα ανατολικά της Ουκρανίας σε περίπτωση που οι ρωσόφωνοι, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εκτεθούν σε κίνδυνο.

Ασαφής παραμένει η στάση των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία μετά το δημοψήφισμα. Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ισχύει συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών και ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου.


Οι κυρώσεις της Δύσης

Και ενώ οι κάτοικοι της Κριμαίας γιόρταζαν με πυροτεχνήματα και χορούς στους δρόμους την έκβαση του δημοψηφίσματος μέχρι τις πρωινές ώρες η Δύση συντονίζει τις επόμενες κινήσεις της που οδηγούν στην λήψη αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα σε νεώτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους τους προετοιμάζονται για επιβολή κυρώσεων με υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, αφήνοντας όμως ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίλυσης της κρίσης με διπλωματικό τρόπο.

«Αυτό όμως δεν είναι εφικτό όσο καιρό ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφος της Κριμαίας και στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία προκαλούν αύξηση των εντάσεων»
, δήλωσε αξιωματούχος από τον Λευκό Οίκο.

Στην ΕΕ οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» θέτουν σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο των κυρώσεων που περιλαμβάνει πάγωμα περιουσιών και απαγόρευση εισόδου σε πρόσωπα που ευθύνονται άμεσα για το στρατιωτικό έλεγχο της Κριμαίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων, «αλλά με προσοχή, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν με τέτοιο τρόπο που τις επόμενες μέρες να είναι εφικτή η επαφή με τη Ρωσία για την επιστροφή στο δρόμο του διαλόγου», όπως τόνισε.

Επίσης χαρακτήρισε απαραίτητη την αποστολή ομάδας παρατηρητών στην Ουκρανία.
Αντίθετα ο Έλμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ζήτησε τη λήψη κυρώσεων που θα πονέσουν τη Ρωσία. «Η λογική των πρόσκαιρων ωφελειών ενδέχεται μακροπρόθεσμα να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες μιας ειρηνικής εξέλιξης των πραγμάτων στην Ευρώπη. Και εμείς, ακόμη στη Γερμανία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το κόστος», είπε ο Μπροκ στη εφημερίδα Pasauer Neuen Presse.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk