Στο ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, την Αμοργό, ολοκλήρωσαν τη δεύτερη αποστολή τους οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες του Εθνικού Προγράμματος Αγωγής –Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Μέσα σε πέντε ημέρες, από τις 6 έως τις 11 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.067 ιατρικές επισκέψεις και 887 εξετάσεις σε κατοίκους του νησιού. Στόχος του πενταετούς προγράμματος, που υλοποιείται με αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», είναι να προσφέρει στους κατοίκους νησιωτικών, ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών ελεύθερη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και προστασίας της υγείας.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής των μονάδων στην Αμοργό, η υπεύθυνη επιστημονική ομάδα του προγράμματος και το αρμόδιο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξέτασαν συνολικά 783 κατοίκους. Ειδικότερα, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.067 ιατρικές επισκέψεις και 887 εξετάσεις. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 214 υπέρηχοι, 171 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, 123 ακτινογραφίες, 89 triplex καρδιάς, 79 μαστογραφίες, 77 test Παπανικολάου, 77 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 42 εξετάσεις γλυκοζυλιωμένης και 15 σπιρομετρήσεις. Επιπλέον, διαγνώστηκαν 25 περιστατικά τα οποία χρίζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης και τα οποία έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις υγειονομικές υπηρεσίες της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού για περαιτέρω εξετάσεις και αντιμετώπιση.
Ακόμη έγινε οφθαλμολογικός έλεγχος σε όλα τα παιδιά του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, ενώ πραγματοποιήθηκαν σωματομετρήσεις, λιπομετρήσεις και διατροφική αξιολόγηση σε όλα τα παιδιά του δημοτικού, σύμφωνα με την πάγια τακτική του προγράμματος να δίνεται προτεραιότητα στα νεότερα μέλη της κοινωνίας, καθώς και σε κατοίκους που είτε παρουσιάζουν σοβαρό ιατρικό ιστορικό, είτε ανήκουν σε ευπαθείς από άποψη υγείας κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.
Λίγα λόγια για το πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα
Πριν από περίπου δύο μήνες, οι δυο Κινητές Ιατρικές Μονάδες μαζί με έναν Μαγνητικό Τομογράφο σηματοδότησαν την έναρξη του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής – Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας. Η πρώτη επιτυχημένη αποστολή έγινε στο Καστελόριζο, στις 17-20 Ιανουαρίου 2014. Σε κάθε τους αποστολή, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στελεχώνονται από ένα άρτια εκπαιδευμένο ιατρικόπροσωπικό που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε εθελοντική βάση και απαρτίζεται από τις εξής ειδικότητες: παιδίατρο, γυναικολόγο, καρδιολόγο, οδοντίατρο, ορθοπεδικό, οφθαλμίατρο, πνευμονολόγο, γενικό χειρουργό, νευρολόγο, ψυχολόγο, διαιτολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο.
Επιπλέον, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες μονάδες περιέχουν συγκρότημα ψηφιακού μαστογράφου, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και συγκρότημα οστικής πυκνότητας, τις καθιστούν ικανές να ανταποκρίνονται άμεσα ακόμα και στις πιο εξειδικευμένες ιατρικές ανάγκες των πολιτών. Την επιστημονική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης όλου του Προγράμματος έχει ο δρ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, λέκτορας Α΄ της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής και επιστημονικός υπεύθυνος του Ορθοπεδικού Ιατρείου της Πολυκλινικής Ολυμπιακού Χωριού.
Πέραν της άμεσης ιατρικής στήριξης που παρέχεται μέσω των μονάδων στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, το Πρόγραμμα αποσκοπεί να αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για την ελληνική κοινωνία, συνδράμοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια κάθε αποστολής, οι υπεύθυνοι ιατροί του προγράμματος πραγματοποιούν ανοιχτές ομιλίες, συμβάλλοντας στη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σε θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας. Στην Αμοργό, για παράδειγμα, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες για τους μαθητές του νησιού και τους γονείς σχετικά με την αξία της υγιεινής διατροφής, τους κινδύνους του καπνίσματος, την έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ επιπλέον παραδόθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών σε πολίτες του νησιού.
Η επόμενη αποστολή θα πραγματοποιηθεί στην Κάσο, στις 10 Απριλίου 2014, ενώ στις 5 Ιουνίου οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα επισκεφτούν την Αστυπάλαια. Στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των αποστολών, οι δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στην Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιεί εντελώς δωρεάν ιατρικές εξετάσεις.