Μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Πρασίνων στην Ευρωβουλή ζήτησαν από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, πρώην καγκελάριο της Γερμανίας και νυν υψηλόβαθμο στέλεχος ρωσικής εταιρείας αγωγών φυσικού αερίου, να μην ξαναμιλήσει δημοσίως για την Ουκρανία, διότι είναι «διαπλεκόμενος» και συνεπώς η άποψή του είναι ύποπτη. Οπως γράφει το περιοδικό Spiegel «του ζήτησαν να κρατήσει για τον εαυτό του τις θέσεις του για την ουκρανική κρίση αλλά η απαίτησή τους δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών».
Συνήθως το ΕΛΚ και οι Πράσινοι έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις, αλλά στο θέμα του Σρέντερ συνέπεσαν απόλυτα. Τα δυο αυτά κόμματα κυκλοφόρησαν κοινό ψήφισμα ως μέρος ενός ευρύτερου ψηφίσματος για την Κριμαία που ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο, γράφει το «Spiegel».
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λυπάται για τις δηλώσεις του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ για την κρίση στην Κριμαία και του προτείνει να μην κάνει άλλες δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τη Ρωσία διότι η σχέση του με την Gazprom, εταιρεία που αποτελεί από τα πιο σημαντικά όργανα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, δημιουργεί σαφή σύγκρουση συμφερόντων», αναφέρει το κοινό ψήφισμα.
Η μετά την καγκελαρία καριέρα του Σρέντερ είναι αμφιλεγόμενη. Ο πρώην καγκελάριος είναι σήμερα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Nord Stream, της εταιρείας που λειτουργεί τον αγωγό φυσικού αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία και που ανήκει κατά μεγάλο μέρος στη Gazprom. Είναι επίσης προσωπικός φίλος του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις πρόσφατες δηλώσεις του για την Ουκρανία, ο Σρέντερ κατηγόρησε την ΕΕ ότι σοβαρά λάθη χειρισμού και μια γενική έλλειψη κατανόησης της περιοχής επιδείνωσαν την κρίση στην Ουκρανία.
Μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Die Zeit» την Κυριακή, ο Σρέντερ είπε ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν έχει καταλάβει ούτε στο ελάχιστο…ότι πρόκειται για μια πολιτιστικά διχασμένη χώρα και δεν μπορεί να χειριστεί την χώρα αυτή με τον τρόπο που το έκανε. Αναρωτιέμαι αν ήταν σωστό να αναγκάσουμε την Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσα στη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία». Κατηγόρησε επίσης την ΕΕ για τα «αρχικά λάθη» που τροφοδότησαν τη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του προς το «Spiegel» τον Φεβρουάριο, ο Σρέντερ είχε κατηγορήσει την ΕΕ για μονομέρεια στην υποστήριξη που παρείχε στην αντιπολίτευση στο Κίεβο.
«Το ψήφισμα είναι η αντίδραση προς τις δηλώσεις του Γκέρχαρντ Σρέντερ οι οποίες θεωρώ ότι αποτελούν μια εκστρατεία ενίσχυσης της αποδοχής για το πρόσωπο του Πούτιν», δήλωσε η Πράσινη Ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαμς μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό.
Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη, ανέβηκαν οι τόνοι για το αν ένα τέτοιο ψήφισμα είναι επιτρεπτό δεδομένου ότι περιορίζει τα δικαιώματα του Σρέντερ. Επιπλέον, ο πρώην καγκελάριος διατηρεί πολλούς φίλους στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβανομένου του νυν προέδρου του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος, όπως και ο Σρέντερ, ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Ο Σουλτς συμμετείχε πρόσφατα στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Σρέντερ στο Βερολίνο.
Τελικά το ψήφισμα δεν πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο: καταψηφίστηκε με 208 ψήφους έναντι 167 υπέρ.
«Ασχέτως του ότι δεν πέρασε, φέρνει τον Σρέντερ σε δύσκολη θέση», είπε γερμανός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.