Οι ημέρες των εορτών γίνονται πάντα αφορμή για δράσεις προσφοράς και αλληλεγγύης, όμως οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη, χρειάζονται τη βοήθειά μας καθημερινά. Για τους Προσκόπους κάθε μέρα, κάθε ώρα, είναι ώρα για προσφορά και ανάληψη πρωτοβουλιών σε εθελοντικό επίπεδο. Έτσι, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πήρε την πρωτοβουλία να κρατήσει ανοιχτό για όλο το Μάρτιο το σάκο του Αγίου Βασίλη και να μας καλέσει όλους να προσφέρουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια για να τον διατηρήσουμε γεμάτο. Η ιδέα της πανελλήνιας δράσης «Ένας σάκος προσφοράς σε κάθε γειτονιά» δεν είναι άλλη από το να γίνουμε «Αγιοβασίληδες Μάρτη μήνα».
Οι Προσκοπικές Εστίες σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και τη γειτονιά και γίνονται οι κατά τόπους συλλέκτες καλής θέλησης και κοινωνικής αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Κάθε ένας από εμάς έχει πιθανότατα κάποια αντικείμενα τα οποία δεν χρειάζεται πια ή απλά θα ήθελε να τα προσφέρει σε κάποιον άλλο που τα έχει περισσότερο ανάγκη, όμως δεν γνωρίζει που μπορεί να τα παραδώσει ή δεν το πρόγραμμά του δεν του επιτρέπει να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για να τα παραδώσει σε κάποιο φορέα.
Όσοι έχουν διάθεση να συνεισφέρουν δεν έχουν παρά να αναζητήσουν το Προσκοπικό Σύστημα της γειτονιάς τους και να δουν τις ημέρες και ώρες που μέσα στο μήνα Μάρτιο θα είναι ανοικτό για να δέχεται προσφορές. Κάθε Προσκοπικό Σύστημα που συμμετέχει στην πανελλήνια δράση «Ένας σάκος προσφοράς» θα έχει αναρτημένη την ειδική αφίσα της δράσης με την οποία θα ενημερώνει και θα καλεί τους συμπολίτες μας να γεμίσουν το σάκο.
Στόχος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων είναι να υπενθυμίσει ότι ο διπλανός μας χρειάζεται τη βοήθειά μας 365 ημέρες το χρόνο, αλλά και να διευκολύνει όσους έχουν διάθεση να προσφέρουν, μιας και λόγω της δραστηριοποίησής του στις γειτονιές, έχει την ευκαιρία να γνωρίζει ποιοι δοκιμάζονται, ποιοι χρειάζονται βοήθεια και ποιοι υποστήριξη για να βοηθήσουν άλλους.
Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε τοπικά ιδρύματα και φορείς ανά την Ελλάδα, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γειτονιάς, όμως όσα από αυτά δεν είναι αναγκαία στην περιοχή κάθε Προσκοπικής Εστίας θα δοθούν στους εξής φορείς:
– παιδικά ρούχα και παιχνίδια στο Givethekids
– παιδικά και εφηβικά βιβλία (όχι εγκυκλοπαίδειες ή σχολικά) στην οργάνωση library4all
– ενώ οι ανάγκες για τρόφιμα θα καλυφθούν μέσα από το δίκτυο της οργάνωσης «Μπορούμε»