Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ψηφοφορία που διεξήχθη αργά το βράδυ της Πέμπτης 6 Μαρτίου επί των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, η κίνηση του προεδρεύοντος κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη να ανακοινώσει ως ψηφισθέν το άρθρο 30 (για την διάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.) επικαλούμενος την εικαζόμενη πλειοψηφία των 126 βουλευτών που διαθέτει η ΝΔ, η μόνη που ψήφισε το επίμαχο άρθρο καθώς το καταψήφισε και το συγκυβερνών ΠαΣοΚ, έναντι 125 «κατά», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης η οποία αμφισβήτησε το αποτέλεσμα. Και αυτό καθώς η εικαζόμενη πλειοψηφία, με δεδομένη την αρνητική στάση που τήρησε το ΠαΣοΚ -και μάλιστα με τον «πράσινο» υφυπουργό Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου να κατακεραυνώνει τον προεδρεύοντα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την διαδικασία- ήταν όση η δύναμη των κομμάτων που καταψήφισαν το άρθρο, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ, των ΑΝ.ΕΛΛ και του ΚΚΕ (Χ.Α. και ανεξάρτητοι απουσίαζαν, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρούσα»): 127!

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Μαρκογιαννάκης φέρεται να απέδωσε την ευθύνη στις υπηρεσίες της Βουλής για την λάθος καταμέτρηση, ωστόσο, αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες σημείωναν ότι την ευθύνη για τις ψηφοφορίες την φέρει ακέραιη ο εκάστοτε προεδρεύων ο οποίος οφείλει, όπως έλεγαν, να μετρά την δύναμη των κομμάτων.

Πάντως αναμένεται να αποσαφηνιστεί το τοπίο την προσεχή Τρίτη κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του. Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να αντιδρά κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά αλλοίωση αποτελέσματος ψηφοφορίας».

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ κ. Ν. Μαριάς ζήτησε την παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη από την θέση του αντιπροέδρου. Όπως είπε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης «χθες το βράδυ κατά πρωτοφανή τρόπο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, με μεθόδευση της κυβέρνησης που υλοποίησε ο προεδρεύων κ. Μαρκογιαννάκης μεθοδεύτηκε και πλαστογραφήθηκε η ψηφοφορία του άρθρου 30».

«Είναι πρωτοφανές να ψηφίζει μόνο η ΝΔ και κανείς άλλος και ο προεδρεύων με την συναίνεση του παρόντος υπουργού Προστασίας του Πολίτη να αναγορεύει ως πλειοψηφία την μονομερή παρουσία». Μάλιστα τόνισε ότι «όσο εκκρεμεί η διαδικασία εξευτελίζεται η κυβέρνηση και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί».

Από την πλευρά του προεδρείου, ο κ. Ι. Δραγασάκης δήλωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου στο σύνολό του.