Έτοιμη να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι η διοίκηση της Eurobank.

Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, η διαφορά των 500 εκατ. ευρώ που προέκυψε σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της για κεφαλαιακή ενίσχυση έως 2,5 δισ. ευρώ, δεν ανατρέπει τον προγραμματισμό της.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι με βάση τις επαφές που έγιναν τις τελευταίες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των στρες τεστ με τους υποψήφιους επενδυτές, το σύνολο της αύξησης είναι δυνατό να καλυφθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.
Προσθέτουν δε ότι εάν και δεν είναι απαραίτητο, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εφόσον επιθυμεί, μπορεί να συμμετάσχει στην έκδοση μετοχών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που θα κληθεί να λάβει η διοίκησή του.
Αναφορικά με το ύψος των αναγκών, οι πρώτες αντιδράσεις της ομάδας επενδυτών ήταν θετικές, υπό την έννοια ότι η Eurobank μετά από αυτή τη θωράκιση, η οποία βασίστηκε σε πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις, δε θα χρειαστεί σύντομα ξανά νέα ενίσχυση.
Σε σχέση με το χρόνο υλοποίησης της αύξησης, πηγές από την τράπεζα υπογραμμίζουν ότι εάν περάσει από τη Βουλή ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση, οι διαδικασίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και εντός του Μαρτίου.
Ήδη έχει συγκληθεί για την ερχόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο που είναι απαραίτητο πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης.