Στην πλατεία Κλαυθμώνος επέστρεψαν οι διαδηλωτές που βρίσκονται από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, στην κυκλοφορία δίνονται σταδιακά οι δρόμοι στο Κέντρο.

Μέλη του ΠΑΜΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκαν όλοι μαζί περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι στην οδό Σταδίου, στο ύψος της Παλαιάς Βουλής, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει με οχήματα της Αστυνομίας κάθετα τον δρόμο.

Μετά από ένταση και συμπλοκές μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών που σημειώθηκαν στο σημείο –τραυματίστηκε μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης–, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την οδό Ακαδημίας, όπου και εκεί συνάντησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλειστό τον δρόμο προς τη Βουλή.

Αφού παρέμειναν στο σημείο για αρκετή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα και επιχειρώντας κατά διαστήματα να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και πάλι προς την πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής αποφάσισε την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα και στην ευρύτερη περιοχή του Μεγάρου Μαξίμου και του Προεδρικού Μεγάρου αποφάσισε, λόγω της επίσκεψης του γερμανού προέδρου, Γιόαχιμ Γκάουκ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από νωρίς το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα, μπροστά από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στα σημεία που θα βρεθεί ο Γκάουκ με βάση το πρόγραμμά του

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται: «Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπεται, λόγω της επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, κατά το χρονικό διάστημα από 08:00 ώρα της Πέμπτης 6 Μαρτίου 2014 έως και την 19:00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς-λεωφόρους:


  • Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου)-Ομήρου-δεξιά Ακαδημίας-αριστερά Κανάρη- πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου)-Καψάλη-δεξιά Ηροδότου-αριστερά Υψηλάντου-δεξιά Γενναδίου-πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής-Β.Κωνσταντίνου-Β.Όλγας-Β.Αμαλίας-αριστερά Φιλελλήνων-αριστερά Μητροπόλεως-δεξιά Βουλής-δεξιά Κολοκοτρώνη-αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου)».
Τα συλλαλητήρια

Πάντως, παρά τις απαγορεύσεις, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων πραγματοποίησαν συλλαλητήρια και πορείες στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΟΛΜΕ κατά της διαθεσιμότητας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, υπάλληλοι υπουργείων, εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ κ.ά.

Το πρωί εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, ζητώντας μέτρα για την προστασία των ανέργων. Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν την πρόσβαση στην πλατεία Συντάγματος και το υπουργείο Οικονομικών. Διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και ακολούθησαν επεισόδια.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν τα συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, τα Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, του Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Επιπλέον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού στηρίζει κινητοποίηση που είχε προκηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής, Στερεάς και Νήσων, με στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη.

Οσον αφορά τις κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 22 Μαρτίου λήγει το 8μηνο των εκπαιδευτικών και των σχολικών φυλάκων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η ΟΛΜΕ ζητεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για την επίλυση του ζητήματος.
Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στο συλλαλητήριο, η Ομοσπονδία έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (11 –2 μ.μ. και 2 –5 μ.μ.).
Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί άμεση ανάκληση όλων των διαθεσιμοτήτων, επανατοποθέτηση όλων των διαθέσιμων στους χώρους δουλειάς, άμεση επιστροφή των σχολικών φυλάκων στα σχολεία και αναγνώριση ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών της 5ετούς προϋπηρεσίας των σχολικών φυλάκων.

ΤΟ ΚΚΕ για τα επεισόδια

Το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε καταδικάζει την «αυταρχική και προκλητική στάση της κυβέρνησης εναντίον της κινητοποίησης»

Όπως επισημαίνεται, «η αστυνομία, υλοποιώντας την αυταρχική απόφαση για απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, επιτέθηκε στους ανέργους που επιχείρησαν να φτάσουν στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθούν με κάποιον από την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι δεκάδες χτυπημένοι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».