ΙΟΒΕ : Συνθήκες σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών ανήλθε τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ καταγράφει συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον Φεβρουάριο στις 94,8 μονάδες, από 92,6 μονάδες τον Ιανουάριο, επίδοση που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 5,5 ετών.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 5,5 ετών ανήλθε τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ καταγράφει συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον Φεβρουάριο στις 94,8 μονάδες, από 92,6 μονάδες τον Ιανουάριο, επίδοση που είναι η υψηλότερη των τελευταίων 5,5 ετών.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες σε Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και κυρίως στις Κατασκευές βελτιώθηκαν το Φεβρουάριο, ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε πτωτικά για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

-Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης κερδίζουν έδαφος, με το δείκτη για τα αποθέματα να παραμένει αμετάβλητος.

-Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, όπως και, οριακά, εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δυσμενείς εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται, όπως συμβαίνει και με τις αρνητικές προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους, με το δείκτη όμως των εκτιμημένων αποθεμάτων να διευρύνεται.

-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ ο δείκτης για την απασχόληση ενισχύεται εκ νέου και ωθεί το δείκτη ανοδικά.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και οι αντίστοιχες για την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώνονται.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ συνολικά η τάση βελτίωσης του οικονομικού κλίματος φαίνεται να ενισχύεται στις αρχές τους έτους, εξέλιξη που συγκλίνει με τα ευρύτερα μακροοικονομικά στοιχεία (εξασθένιση της ύφεσης), αλλά και με επιμέρους βραχυχρόνιους δείκτες σε επιμέρους τομείς της οικονομίας.

«Διαμορφώνονται σταδιακά συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, με αποτέλεσμα να προσαρμόζονται αντίστοιχα και οι προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων στα νέα εισοδηματικά δεδομένα και στα νέα δεδομένα της εγχώριας ζήτησης, σε χαμηλότερα βεβαίως της προ κρίσης επίπεδα», τονίζει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk