ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 κιλό παστός μπακαλιάρος

800 γρ. λευκά κρεμμύδια, σε φέτες

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 φρέσκο φύλλο δάφνης

1 κ.γ. λευκό πιπέρι {{{ moto }}}

1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου

10-12 δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι

χυμός από 1 λεμόνι

1 πρέζα καυτερό μπούκοβο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε από την προηγούμενη ημέρα το φιλέτο του μπακαλιάρου σε μια λεκάνη με νερό για λίγη ώρα, ώστε να μαλακώσει η πέτσα και να την αφαιρέσουμε. Κόβουμε σε κομμάτια το ψάρι, το βάζουμε ξανά στη λεκάνη με κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες, ώστε να ξαρμυρίσει.

Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε τα κρεμμύδια με τόσο νερό όσο να τα καλύπτει, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους.

Ρίχνουμε τον ζωμό των κρεμμυδιών, το ελαιόλαδο, τη δάφνη, το πιπέρι και το ξύσμα ξανά στο τηγάνι και φέρνουμε σε βρασμό.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το ψάρι και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε στη σάλτσα τον χυμό του λεμονιού και ξαναβάζουμε για λίγο το ψάρι. Σερβίρουμε αμέσως με λίγο μπούκοβο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.