Μια καταπληκτική από πολλές απόψεις ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από τις ΗΠΑ. Παρατήρησαν κροκοδείλους και αλιγάτορες σε όλο τον πλανήτη και διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη ανεβαίνουν πάνω στα δέντρα!

Πρόκειται για μια ικανότητα και συμπεριφορά που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, γεγονός που προκαλεί εντύπωση αφού η παρουσία ενός κροκοδείλου σε ύψος τεσσάρων μέτρων πάνω σε ένα δέντρο αναμφίβολα δεν είναι μια εικόνα που περνάει… απαρατήρητη.

Δροσιά και παρατήρηση

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τενεσί έκαναν παρατηρήσεις σε κροκοδείλους και αλιγάτορες σε Αφρική, Αυστραλία, και Αμερική. Ανακάλυψαν τέσσερα είδη με ικανότητα να σκαρφαλώνουν πάνω στα δέντρα. Το κάθε είδος ανάλογα με το μέγεθός του έχει διαφορετικό επίπεδο αναρρίχησης στα δέντρα και δυνατότητα κίνησης πάνω σε αυτά. Από τα είδη που εντοπίστηκαν να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, τα μικρότερα σε μέγεθος ερπετά φάνηκαν πιο επιδέξια και μπορούν να σκαρφαλώνουν σε ύψος έως και τεσσάρων μέτρων σε ένα δέντρο και να κινούνται σε μήκος πέντε μέτρων πάνω σε κάποιο κλαδί του.

Μάλιστα οι κροκόδειλοι σκαρφαλώνουν στα δέντρα όχι μόνο στη διάρκεια της μέρας αλλά ακόμη και όταν έχει πέσει το σκοτάδι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι κροκόδειλοι σκαρφαλώνουν στα δέντρα για δύο λόγους. Για να προφυλαχτούν από τον ήλιο και να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος τους αλλά και για να παρατηρούν την περιοχή που ζουν. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Herpetology».