Σουίνγκ, τζαζ και ροκαμπίλι περιλαμβάνει το πρόγραμμα των δύο παραστάσεων το Σάββατο και την Κυριακή στο τζαζ κλαμπ «Half Note» από την Penny και τις… γάτες της. Ο λόγος για το ελληνικό συγκρότημα Penny and the Swingin’ Cats, μια μπάντα με δύναμη και ενέργεια, που στόχο έχει να ξεσηκώνει το κοινό της. Δεκάδες τα live και η πείρα της, έρχεται στο Μετς με διάθεση να τα δώσει όλα και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνει. Πριν από αυτό η Penny μιλάει στο «Βήμα».
Γιατί αποφασίσατε να γίνετε συγκρότημα; Ησασταν φίλοι, γνωστοί, μεγαλώσατε στην ίδια γειτονιά ή απλώς βρεθήκατε;
«Ξεκινήσαμε ως τρίο με τον Γιώργο Ζερβό (κιθαρίστα) και έναν πιανίστα φίλο. Μετά την πρώτη σεζόν που πειραματιστήκαμε, παίξαμε και δοκιμάσαμε τον ήχο μας, αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε την ομάδα και να προσθέσουμε τύμπανα γιατί θέλαμε να το εξελίξουμε σε μπάντα. Από τότε έχουν αλλάξει αρκετά μέλη της μπάντας. Με κάποιους γνωριζόμασταν, με κάποιους άλλους όχι. Τώρα πλέον στη μικρότερη εκδοχή μας είμαστε έξι και στη μεγαλύτερή μας είκοσι!».

Γιατί στραφήκατε σε αυτό το είδος της μουσικής;
«Πάντα αγαπούσα αυτούς τους ήχους, από παιδί, από ταινίες, από βινύλια στο σπίτι και μάλλον μέσα στα όνειρά μου άκουγα τέτοιες μελωδίες! Η γιαγιά μου μού τραγουδούσε παλιά κομμάτια ελληνικά που ήταν τα τζαζ της Ελλάδας! Ετυχε όλοι να έχουμε μέσα μας ένα κομμάτι που να παίζει σουίνγκ και ροκαμπίλι! Πλέον έχουμε και διαφορετικό υλικό που δεν φοβόμαστε καθόλου να ακουστεί διαφορετικό, γιατί η μουσική μάς οδηγεί μόνη της σε μονοπάτια που ο άνθρωπος δεν ορίζει!».

Υπάρχει μια μόδα ή μια ανάγκη για επιστροφή στο παρελθόν και δη στο σουίνγκ, στην τζαζ και στο ροκαμπίλι; Και αν ναι, γιατί;
«Η Ελλάδα ακολουθεί το ρεύμα της σουίνγκ και ροκαμπίλι σκηνής με μια μικρή καθυστέρηση, αλλά στην Αμερική αναγεννήθηκε περίπου 20 χρόνια πριν! Πέρα από αυτό το ρεύμα, νομίζω ότι υπάρχει μια βαθύτερη ανάγκη για εξωστρέφεια συναισθημάτων, αφού η ρουτίνα της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την πλύση εγκεφάλου που δεχόμαστε και την οικονομική δυσχέρεια, μας έχει καναπεδοποιήσει (ας μου επιτραπεί η επεμβατική αυτή τροποποίηση του λεξιλογίου). Ο κόσμος θέλει να χαρεί! Ας το καταλάβουν επιτέλους! Και αν θες να συγκρίνω κιόλας με το αδιάφορο στυλιστικό θέμα της ένδυσης της δεκαετίας του ’90 και αυτής του 2000, εεεεε, ναι, προτιμώ την επιστροφή στους φιόγκους, στις δαντέλες, τη χωρίστρα στο πλάι, τα μεσάτα και ψηλοκάβαλα φορέματα!».
Ουσιαστικά είστε πέντε χρόνια γκρουπ. Σε αυτό το διάστημα περισσότερα ήταν τα καλά ή τα κακά;
«Εννοείται τα καλά! Εμπειρίες, μουσικές, γνωριμίες, αλητείες! Μουσική στους δρόμους, στα σαλόνια, στα γήπεδα, στα μπαρ! Και πού δεν παίξαμε τις μουσικές μας! Πολύς κόπος, πολλή δουλειά σε καθημερινή βάση, πείσμα, πρόβες, αναποδιές και πάλι πείσμα… Επικοινωνία, προώθηση των λάιβ, να επιμεληθείς την αφίσα, το ντύσιμο, τα κανόνισες τα οικονομικά κ.ο.κ., μια τρέλα! Ωραία, όμως, γλυκιά ευτυχία! Απ’ όλα έχει!».

Το «Retro» είναι η πρώτη σας δουλειά και, αν δεν κάνω λάθος, υπογράφεις τους στίχους και τη μουσική. Πόσο καιρό το δούλευες και τι θέλεις-θέλετε να πάρουν οι ακροατές από αυτό;
«Ναι, είναι σε σύνθεση και στίχους δικούς μου. Είναι κομμάτια που επιλέξαμε για αυτή την πρώτη δουλειά, άλλα πιο πρόσφατα, άλλα πιο παλιά. Το δουλεύαμε καιρό. Είχαμε και κάτι αναποδιές, αλλά τώρα πλέον είναι στα χέρια σας! Οι ακροατές θέλουμε να πάρουν απλώς μια πολύ μικρή γεύση γιατί ακολουθεί μεγάλη ποσότητα μουσικής που θέλουμε να τους χαρίσουμε! Ετοιμάζουμε τα καινούργια κιόλας!».

Επίσης γιατί μίνι άλμπουμ; Οικονομικοί οι λόγοι;
«Οχι. Εννοείται πως εμείς κάναμε την παραγωγή, απλώς θεωρήσαμε ότι αυτά τα έξι κομμάτια είναι εντάξει… Ταιριάζουν μεταξύ τους. Δεν θέλαμε να καθυστερήσουμε κι άλλο την κυκλοφορία τους και επίσης δεν μας άρεσε να το πούμε maxi single ή EP. Το βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, γι’ αυτό το ονομάσαμε mini αλλά ωστόσο album».

Πώς άρχισες με τη μουσική και πώς… μπλέχτηκες με τη μουσική;
«Οπως έχω ξαναπεί, αυτή μπλέχτηκε μαζί μου! Από τριών χρόνων μουρμουράω και τραγουδάω. Καλά καλά δεν μιλούσα, αλλά δεν σταματούσα να τραγουδώ, οπότε κατάλαβες τι ακολούθησε μετά: ωδεία, μαθήματα, πιάνο κτλ. Ο μπαμπάς μου συνήθιζε να με ηχογραφεί. Δεν φαντάζεσαι γέλιο…».

Βιοπορίζεστε από τη μουσική ή έχετε άλλες ασχολίες και, αν ναι, ποιες;
«Ζούμε μόνο από τη μουσική αλλά πέφτει δουλειά σύννεφο! Ολη τη μέρα δουλεύουμε γι’ αυτά που σας ετοιμάζουμε! Παράλληλα εγώ διδάσκω μουσικοκινητική σε βρέφη με τη διπλή μου ιδιότητα (μουσικός, βρεφονηπιοκόμος), αλλά έχω και κάποιους μεγαλύτερους μαθητές, κυρίως εφήβους αλλά και ηθοποιούς, που τους κάνω μουσική και φωνητική».

Τι θα δούμε και θα ακούσουμε στο «Ηalf Note»;
«Εχουμε ετοιμάσει ένα playlist που περιέχει τα κομμάτια του «Ρετρό», κομμάτια από τη δουλειά που ετοιμάζουμε τώρα, αλλά και από πιο μελλοντικά σχέδια! Επίσης αγαπημένες διασκευές, χορευτικές και μη, αλλά και κομμάτια έκπληξη!».

Τι ακριβώς είναι το Penny & The Great Big Band;
«Είναι, όπως είπα παραπάνω, η μεγαλύτερη εκδοχή της μπάντας η οποία δημιουργήθηκε για τις ανάγκες ενός ιδιωτικού event και από τότε δεν μπορούμε να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το πώς θα το αξιοποιήσουμε όλο και καλύτερα! Θα ξαναστήσουμε σύντομα κάτι και θα σας καλέσουμε!».

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;
«Παραγωγή για τον καινούργιο μας δίσκο που έρχεται σύντομα και ένα μεγάλο λάιβ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο με τον Adam Levy (έναν από τους κιθαρίστες της Norah Jones, που της έχει δώσει και γνωστά κομμάτια) που έχουμε την τιμή και τη χαρά να είμαστε η main μπάντα του για τις συναυλίες του ανά την Ελλάδα! Πολλές, πολλές συναυλίες σε επαρχία και νησιά! Ψαχνόμαστε για εξωτερικό και βλέπουμε!».

Σε μια εποχή σαν και αυτή που ζούμε πόσο εύκολο είναι να κάνεις μουσική, να παίζεις μουσική και κυρίως να έχεις όρεξη για δημιουργία; (Για μένα το «Γυφτάκι» είναι κοινωνικό κομμάτι.)
«Πάμε κόντρα σε αυτά που μας πασάρουν… όσο μπορούμε… Είναι δύσκολο, θέλει στομάχι, θέλει πείσμα! Από όρεξη όμως δεν στερεύουμε… Η ψυχή δεν φυλακίζεται, άλλωστε, ας μην το ξεχνάμε αυτό…».

Από το live τι θέλεις να πάρει το κοινό;
«Να μην ξεχνάει να χαμογελάει… Κάθε στιγμή είναι πολύτιμη… Χαμόγελο λοιπόν για να συνεχίζει να αγωνίζεται, να αντιστέκεται και να θυμάται ποιος είναι».

πότε & πού:
Penny & The Swingin’ Cats. Penny Μπαλτατζή, τραγούδι, Γιώργος Ζερβός, κιθάρα, τραγούδι, Δημήτρης Γρηγοριάδης, τύμπανα, Στάθης Παρασκευόπουλος, κοντραμπάσο, Βαγγέλης Κατσαρέλης, τρομπέτα, Γιώργος Λαγογιάννης, πλήκτρα. «Half Note», Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213.310. Ωρα έναρξης: 8/2, στις 22.30, και 9/2, στις 21.30. Τιμές εισιτηρίων: 9 ευρώ (εξώστης και bar), 14 ευρώ (σε τραπέζι, Β’ ζώνη), 18 ευρώ (σε τραπέζι, Α’ ζώνη).

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 7 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus