Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο είχε σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ό,τι αφορά την αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής ζήτησε από τον Βαρθολομαίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Ζήτησα από τον Παναγιότατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών, στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής, που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση.

Σημείωσε πως «είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, επίσης, πως αν η Ευρώπη δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει, καθώς «δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων».

Περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά, κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής».

«Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος, όμως, δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της μεταναστευτικής πολιτικής, μαζί με αυτά της οικονομικής κρίσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελούν τα τρία θέματα, στα οποία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση η καμπάνια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, τόνισε την «ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, και βεβαίως στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης του ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε την οικουμενική μας αποστολή» και σημείωσε πως συνεχίζει τον διάλογο με τους προκαθήμενους των άλλων εκκλησιών αλλά και άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός). Ανέφερε, μάλιστα, ότι τον Μάιο θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο.

«Είναι σημαντικό το έργο σας στις κρίσιμες αυτές ώρες για την Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στη συνάντησησυμμετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών βουλευτής Ρένα Δούρου, ο υπεύθυνος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα για τα Θρησκεύματα βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο συντονιστικής της Θεματικής Θρησκευμάτων Μάκης Λυκόπουλος.Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.