Νέα παράταση της απεργίας των γιατρών ώς τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΣΥΠ-ΕΟΠΥΥ

Την παράταση των κινητοποιήσεών τους ώς και τις 13 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό. Πάντως, ο υπουργός Υγείας δηλώνει αμετακίνητος στο θέμα της εφαρμογής του μέτρου της κινητικότητας, ενώ ήδη έχουν σταλεί σε 700 γιατρούς του οργανισμού, που διατηρούν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ειδοποιητήρια για τη λήξη της σύμβασής τους.

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ με το υπουργείο Υγείας. Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου ώς και τις 13 Δεκεμβρίου 2013.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται ανυποχώρητος διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν οι γιατροί του οργανισμού από το μέτρο της κινητικότητας.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν σταλεί σε 700 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που διατηρούν ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ειδοποιητήρια για τη λήξη της σύμβασής τους, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Υγείας το πόρισμα της αξιολόγησης για τις ειδικότητες που χρειάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Εμείς προτείναμε έναν μήνα μορατόριουμ» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επισημαίνοντας:

«Η απάντηση είναι όχι και, μάλιστα, τους ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους τους, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δέχτηκαν».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το υπουργείο «θα βρει τη λύση» εάν συνεχιστεί η απεργία. «Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε έναν μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν» είπε και πρόσθεσε: «Εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ο τάδε εξαιρείται του νόμου δεν υπάρχει περίπτωση».

Επισήμανε, τέλος, πως οι προτάσεις του υπουργείου είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία, οπότε μετά τη συνέχισή της δεν ισχύουν.

Πάντως, την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε η δήλωση του Αδ.Γεωργιάδη ότι λόγω της απεργίας εξετάζεται να δοθεί στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πρόσβαση για συνταγογράφηση στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας χαρακτήρισε, σύμφωνα με το Έθνος, ανεφάρμοστη και απεργοσπαστική την πρόταση του υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, η εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γίνεται κατόπιν ραντεβού που, λόγω των κενών σε γιατρούς, ορίζεται έπειτα από αρκετούς μήνες, μερικές φορές μάλιστα ορίζεται έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο. Κατά συνέπεια, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να αναπληρώσουν τα νοσοκομεία τα προβλήματα που προκαλούνται τώρα από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

«Εάν πάλι ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός στην απεργία των συναδέλφων μας του ΕΟΠΥΥ, τον πληροφορούμε πως πλανάται οικτρά» ξεκαθάρισε.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk