Είναι ευρέως γνωστή για το «σιδέρωμα» των ρυτίδων, όπως φαίνεται όμως, η βοτουλινική τοξίνη (αλλαντοτοξίνη τύπου Α, ουσία που περιέχεται στη διάσημη αντιρυτιδική ενέσιμη θεραπεία Botox) μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική ανακούφιση από έντονους πόνους που συνοδεύουν ημικρανίες, καρκίνο και αρθρίτιδα.

Τα νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στη Βρετανία, οι οποίοι συνέθεσαν ένα καινούργιο μόριο που περιέχει βοτουλινική τοξίνη (το καταπραϋντικό κομμάτι της) καθώς και το βακτήριο του τετάνου και το οποίο είναι ικανό να προσφέρει σε ασθενείς παυσίπονη ανακούφιση επί μήνες.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες, φοβούμενοι ότι η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προκαλέσει παράλυση στο σημείο όπου εγχέεται, απέφευγαν τη χρήση της κατά του πόνου.

«Μούδιασμα» του πόνου

Ο καθηγητής Μπαζμπέκ Νταβλέτοφ και η ομάδα του, αποφάσισαν να απομονώσουν το καταπραϋντικό μέρος του μπότοξ και να το «παντρέψουν» με μια παρόμοια τοξίνη από το βακτήριο του τετάνου. Η τοξίνη του βακτηρίου του τετάνου, σε ρόλο «οχήματος», μεταφέρει την παυσίπονη ουσία στη σπονδυλική στήλη, όπου φρενάρει τα σήματα του πόνου προς τον εγκέφαλο.

Οι πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν όλα πάνε καλά, το εν λόγω παυσίπονο φάρμακο θα μπορούσε να βρίσκεται στην αγορά σε περίπου τρία χρόνια.

«Στην παρούσα φάση τα παυσίπονα, δρουν προσφέροντας προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο και πολλές φορές συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μια ένεση του νέου μορίου στο σημείο του πόνου, θα μπορούσε να απαλλάξει τον ασθενή από αυτόν για μήνες» υποστηρίζει ο δρ Νταβλέτοφ.

Τα ευρήματα του καθηγητή παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Bioconjugate Chemistry».