Την Κυριακή 13/10/2013 ο Νίκος Κουρής και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος καλεσμένοι του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (13:00-14:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Ο Πουπουλένιος» στο Θέατρο Αθηνών.

Ο Νίκος Κουρής Γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του θεατρικού οργανισμού Μορφές (θέατρο Εμπρός).

Με τη Νέα Σκηνή και τον Λευτέρη Βογιατζή συνεργάστηκε στις παραστάσεις: «Καθαροί πια», «Σε σας που με ακούτε», «Το σχολείο των γυναικών», «Αντιγόνη». Με το θέατρο Εμπρός: Γυάλινος Κόσμος.

Με το θέατρο του Νότου (Αμόρε): «Τορκουάτο Τάσσο», «Τουρκαρέ», «Βερενίκη», «Σάρα Σάμσον». Με το Εθνικό Θέατρο: «Ορέστεια», «Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ», «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», «Ο κλήρος του μεσημεριού», «Πέρσες». Με το Κ.Θ.Β.Ε.: «Η φυγή» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».
Στον κινηματογράφο έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες των Νίκου Παναγιωτόπουλου: «Αυτή η νύχτα μένει», «Beautiful people», Πάνου Κούτρα : «Αληθινή ζωή», Θάνου Αναστόπουλου: «Όλο το βάρος του κόσμου», Σύλλα Τσουμέρκα: «Βροχή», ενώ στην τηλεόραση έχει στο ενεργητικό του τα: «Γη και Ουρανός», «Ίχνη», «Αληθινές ιστορίες», «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα», «4».

Ο Νίκος Κουρής είναι πατέρας ενός αγοριού που απέκτησε με την ηθοποιό και χορεύτρια Έλενα Τοπαλίδου.

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος γεννημένος στην Αυστραλία το 1974 ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 2 ετών. Εγγονός της ηθοποιού Μαρίκας Νέζερ και με πατέρα ηθοποιό ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο από το 1988 στο εργαστήρι της Λεία Χατζοπούλου Καραβία και της Κάρμεν Ρουγγέρη «Ρακοσυλλέκτες» του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Στο θέατρο εμφανίστηκε επαγγελματικά με την «Θηλιά» P.Hamilton το 1996 και έκτοτε συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραγωγές όπως «Ο Καλιγούλας» του A. Camus, «Εδουάρδος ΙΙ» D.Marlow, «Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ φίλων», J.Hodge «Η ζάλη των ζώων» του Δ.Δημιτριάδη, κ.α.

Δραστηριοποιήθηκε αρκετά στο Λονδίνο το 2004-06. Παρακολούθησε το θερινό τμήμα της Βασιλικής Ακαδημίας Δράματος (RADA) του Λονδίνου και παρουσίασε κομμάτια από τον «Οθέλο» και τον «Εδουάρδο ΙΙ» στο Old Vick . Διακρίθηκε σε εξετάσεις της RADA κειμένων του Σαίξπηρ με τα βραβεία Bronze & Silver Level Awards, συμμετείχε στην παραγωγή του «4Ever» του Γιώργου Ιλιόπουλου σε σκηνοθεσία Α. Ρέβη που ανέβηκε στο Pleasance Theatre και επί ενάμιση χρόνο παρακολούθησε τα Studio του Actors Centre όπου είναι και μέλος.

Την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έκανε το 1987 στην σειρά της ΕΡΤ 1 «Ο Πρίγκιπας Μιχαήλ» της Λείας Χατζοπούλου Καραβία. Έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Η παρουσία του υπήρξε αισθητή και στο κινηματογράφο σε βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

Ο ίδιος έχει βραβευτεί δυο φορές με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου σε ταινία. Πρόσφατα έκανε την παραγωγή της ταινίας 4ever την οποία σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε επίσης.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


«Ο Πουπουλένιος», το συνταρακτικό θρίλερ, η μαύρη κωμωδία του Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, είναι το έργο στο οποίο θα συναντηθούν, για πρώτη φορά, επί σκηνής το ερχόμενο φθινόπωρο τέσσερις σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Κουρής, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και Γιώργος Πυρπασόπουλος. Τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Σε ένα άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από δύο αστυνομικούς ερευνητές για τις παράξενες ιστορίες που έχει γράψει. Ιστορίες με παιδιά. Όχι, όμως, “για παιδιά”. Κάποιες αστείες και τρυφερές, κάποιες σκληρές και ζοφερές. Είναι, λοιπόν, κακό να γράφεις ιστορίες; Τι ακριβώς έχει συμβεί στην πόλη; Τι έπαθε το κοριτσάκι που βρέθηκε στους θάμνους; Λένε αλήθεια οι αστυνομικοί; Τι συνέβη στο μικρό Εβραίο; Γιατί δεν το ‘γραψαν οι εφημερίδες; Είναι αλήθεια πως κάποιος έχει μιμηθεί τις ιστορίες του συγγραφέα; Τι σχέση έχει μ’ όλα αυτά ο τρυφερός αδελφός του; Γιατί πάσχει από νοητική στέρηση; Τι τους συνέβη όταν ήταν παιδιά; Τι συνέβη σ’ όλους μας, όταν ήμασταν παιδιά;

Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ, με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν, εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασικήτραγωδία.Με την κωμωδία να παρεισφρύει στο δράμα και αντιστρόφως, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά να μείνει για δύο ώρες καρφωμένος στη θέση του. Αν και το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας είναι αναπόφευκτο, στην ουσία, πρόκειται για ένα έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέφουμε εκεί που όλα αρχίζουν με το “Μια φορά κι έναν καιρό…”. Την ανάγκη να πούμε και ν’ ακούσουμε ιστορίες. Όσο για το ποιος είναι ο Πουπουλένιος, αυτό μένει να αποκαλυφθεί στη σκηνή.

Το έργο (The Pillowman) έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το 2003 στο Βασιλικό Εθνικό Θέατρου του Λονδίνου και πανελλήνια πρεμιέρα το 2005 στον Εξώστη του θέατρου Αμόρε. Οπουδήποτε ανέβηκε διεθνώς σημείωσε πολύ μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, αναστατώνοντας το κοινό. Επιπλέον, διακρίθηκε ως το καλύτερο νέο θεατρικό έργο με το Βραβείο Olivier το 2004, τιμήθηκε με το βραβείο Drama Desk Award 2004-2005 εξαιρετικού θεατρικού έργου το 2005, ενώ την ίδια χρονιά υπήρξε υποψήφιο ως το καλύτερο θεατρικό έργο για το Βραβείο Tony.

Με τις παραστάσεις που ανέβηκαν σε μικρές σκηνές της Ελλάδας, έχει ήδη δημιουργήσει ένα μικρό κύκλο φανατικών θεατών. Τώρα, σ’ ένα από τα κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας, με ένα θίασο καταξιωμένων πρωταγωνιστών, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Ο τίτλος της παράστασης είναι απόδοση της μεταφράστριας Χριστίνας Μπάμπου-Παγκουρέλη, η οποία τον παραχώρησε ευγενικά για την παραγωγή του θεάτρου Αθηνών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αθανασία Σμαραγδή

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo – Σεμίνα Διγενή

ΔΙΑΝΟΜΗ

Χατούριαν (συγγραφέας): Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Τουπόλσκι (ανακριτής): Νίκος Κουρής

Άριελ (ανακριτής): Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Μίκαλ (αδελφός): Γιώργος Πυρπασόπουλος