«Νερό, γη, ουρανός» στον καμβά της Ι. Κωνσταντίνου

Με τη Φύση να είναι το κεντρικό θέμα της δουλειάς, η Ιωάννα Κωνσταντίνου πραγματοποιεί την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αθήνα, μετά την πορεία της στον χώρο των εικαστικών. Η Φύση πρωταγωνιστεί έτσι όπως τη βίωσε η ίδια η ζωγράφος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο ορεινό ηπειρωτικό τοπίο, όπου και είναι εγκατεστημένη. Οπως σημειώνει η ίδια, στον κατάλογο της έκθεσης, «οι αναζητήσεις μου δεν εστιάστηκαν ποτέ στην ανθρώπινη φιγούρα, παρά τη γοητευτική φόρμα της και το συναίσθημα που μπορούσε να μεταδίδει στο θεατή. […]»
Και συνεχίζει: «Εκείνο το αγαθό που για μένα αξίζει να τιμηθεί σήμερα είναι η αμόλυντη Φύση, η ξεχασμένη από τους πολλούς, η Φύση που μας τροφοδοτεί με ζωντάνια και δύναμη, που προκαλεί δέος και ερωτηματικά αναπάντητα. Επί δεκαπέντε χρόνια τώρα, έχω την τύχη να επισκέπτομαι συστηματικά το ορεινό τοπίο των Τζουμέρκων. Όπου το νερό, το δάσος, τα βράχια και ο ουρανός σε καθηλώνουν.[…]
Αρχικά θαύμαζα τις απίθανες λεπτομέρειες των απλούστερων κόκκινων λουλουδιών, τα οποία ξεπετάγονταν κάθε Άνοιξη από τη γη και τα βράχια.Μετά με συνεπήρε η αυστηρότητα του δάσους, τα παιχνίδια του φωτός ανάμεσα στα φυλλώματα και, τέλος, το νερό που κυλούσε παντού, στις χαράδρες και τα θεόρατα βράχια.
Αυτή τη σειρά έχουν και τα έργα που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση. Πρώτα ξεπήδησαν από μέσα μου οι εικόνες των κόκκινων λουλουδιών, έπειτα εκείνες του δάσους, και συμπληρώθηκαν με τις εικόνες του νερού. Από την πολύχρονη επαφή μου με το χειροποίητο χαρτί, βγήκαν και οι υδατογραφίες, που αποδίδουν άλλοτε πιο συγκεκριμένα και άλλοτε πιο αόριστα τις ίδιες εικόνες, στις οποίες αξιοποιώ την απεριόριστη διαφάνεια που μπορεί να δημιουργεί το νερό με το χρώμα στο χαρτί».
Η Ιωάννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε αρχικά διακόσμηση εσωτερικών χώρων στη Σχολή Δοξιάδη ενώ αμέσως μετά φοίτησε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στα εργαστήρια των Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά και Δημοσθένη Κοκκινίδη. Το 1981, με τετραετή υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές της στην ιστορία της τέχνης και στη συντήρηση έργων τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, απ’όπου αποφοίτησε με ειδίκευση στη συντήρηση έργων τέχνης σε χαρτί.
Εργάστηκε επί μία δεκαετία στον τομέα συντήρησης χαρτιού και περγαμηνής. Δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ οργάνωσε και διεύθυνε για τέσσερα χρόνια το Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου εξέδωσε και το βιβλίο«Το χειρόγραφο, το βιβλίο, τα ιστορικά αρχεία» (1988). Συνεργάστηκε με το ΥΠΠΟ, το ΥΠΕΠΘ, το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΛΙΑ, το Πολεμικό Μουσείο, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη Άνδρου και με άλλα ιδρύματα.
Εκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Κωνσταντίνου: «Νερό, γη, ουρανός»
Γκαλερί ASTRA (Καρυατίδων 8, Ακρόπολη, τηλ. 210 9220.236)
Εγκαίνια την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, μετά τις 19.30
Διάρκεια έκθεσης ως τις 24 Οκτωβρίου
Ωράριο: Tρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 13.00 και 18.00-21.00 και Σάββατο 11.00 – 14.00
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk