Ονομάζεται Squito και είναι μια μπάλα διαφορετική από τις άλλες, καθώς είναι εξοπλισμένη με τρεις κάμερες. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να την πετάξει σε κάποιον άλλον και όσο βρίσκεται «εν πτήσει» η σφαιρική φωτογραφική μηχανή αναλαμβάνει να απαθανατίσει πολλαπλά στιγμιότυπα από… αέρος.
Με τη βοήθεια αισθητήρων προσανατολισμού, η Squito γνωρίζει πότε έχει απογειωθεί ώστε να προχωρήσει σε πολλαπλές λήψεις και την τελική συρραφή τους σε μια πανοραμική φωτογραφία. Η φωτο-μπάλα στη συνέχεια προσφέρει στον χρήστη τη δυνατότητα αποστολής του υλικού ασύρματα στο κινητό, στην ταμπλέτα ή στον υπολογιστή του.
Η μπαλίτσα, που δεν είναι μεγαλύτερη από μια μπάλα του τένις, είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και ζυγίζει 500 γραμμάρια. Σύμφωνα με τον αμερικανό σχεδιαστή της Στιβ Χόλιντζερ, η Squito θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από στρατιώτες σε πεδία μάχης για την παρακολούθηση των κινήσεων του εχθρού ή από σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό τραυματιών.
Στην παρούσα φάση ο σχεδιαστής εργάζεται πυρετωδώς για την κατασκευή ενός νέου, πιο προηγμένου μοντέλου, με δυνατότητα εγγραφής ιπτάμενων βίντεο σε αργή κίνηση.
Πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο
Το Akademik Lomonosov αποτελεί έναν πλωτό… πυρηνικό σταθμό ικανό να προσφέρει ενέργεια, θέρμανση και πόσιμο νερό σε δύσβατες περιοχές της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Baltic Plant, του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, το «ενεργειακό» πλοίο, 21.500 τόνων και πληρώματος 69 ατόμων, αναμένεται να είναι έτοιμο το 2016 με σκοπό να κάνει το ντεμπούτο του στην 6η Διεθνή Ναυτική Εκθεση της Αγίας Πετρούπολης.
Το Akademik Lomonosov θα είναι εξοπλισμένο με δύο τροποποιημένους αντιδραστήρες KLT-40, ικανούς να προσφέρουν περίπου 70 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ή 300 μεγαβάτ θερμότητας –ενέργεια αρκετή για μια πόλη 200.000 κατοίκων.
Οι Ρώσοι μάλιστα ετοιμάζουν έναν στόλο από πλωτούς πυρηνικούς σταθμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν ενέργεια μεταξύ άλλων σε βιομηχανικές περιοχές, αποκομμένες περιοχές και απομακρυσμένες πλατφόρμες για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Πιάνο με «ευαισθησίες»
Ενα πιάνο με πλήκτρα που «χρωματίζουν» τον ήχο του οργάνου με το ύφος άλλων οργάνων δημιούργησαν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. Η τεχνολογία TouchKeys, όπως ονομάζεται, χαρίζει σε πιανίστες πρωτόγνωρες δυνατότητες ως προς την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού.
Στο υπερευαίσθητο πιάνο των βρετανών ερευνητών, το κάθε πλήκτρο είναι εξοπλισμένο με 26 αισθητήρες αφής, που ανιχνεύουν την κίνηση των δακτύλων του πιανίστα. Καταγράφοντας τη θέση των δακτύλων στα πλήκτρα κάθε φορά, το έξυπνο σύστημα επιτρέπει στον πιανίστα να πειραματίζεται με τον ήχο.
Για παράδειγμα, ταλαντεύοντας το δάχτυλό του ο μουσικός μπορεί να αναπαραγάγει το βιμπράτο του βιολιού, ενώ σύροντάς το προς τα πάνω ή προς τα κάτω μπορεί να πειραματιστεί με τον τόνο θυμίζοντας κάτι από το παίξιμο ενός ροκ κιθαρίστα. Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων, το σύστημα είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο μουσικός μετατοπίζει τα δάχτυλά του με σκοπό να επιτύχει τους πρωτότυπους χρωματισμούς ή αν βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για τις νότες που πρόκειται να ακολουθήσουν.
Δες όπως ο… Σούπερμαν
Ενα ζευγάρι φακών επαφής οι οποίοι χαρίζουν στον κάτοχό τους τηλεσκοπική όραση, παρόμοια με εκείνη του… Σούπερμαν, ανέπτυξαν αμερικανοί και ελβετοί επιστήμονες.
Οι νέοι υπερ-φακοί διαθέτουν έναν δακτύλιο μεγέθυνσης, με αποτέλεσμα όταν φορεθούν σε συνδυασμό με τα τρισδιάστατα γυαλιά που κυκλοφορούν στο εμπόριο να επιτρέπουν τη μεγέθυνση της εικόνας κατά 2,8 φορές.
Το μυστικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κρύβεται σε έναν δακτύλιο από μικροσκοπικά κάτοπτρα αλουμινίου που βρίσκεται ενσωματωμένος στους φακούς. Τα συγκεκριμένα κάτοπτρα μέσω της αντανάκλασης αναγκάζουν το φως των αντικειμένων να «ταξιδεύει» περίπου τρεις φορές στην περίμετρο του δακτυλίου. Με τον τρόπο αυτόν η εικόνα που φτάνει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα μοιάζει μεγαλύτερη.
Στο πλαίσιο των δοκιμών οι ειδικοί δανείστηκαν τα 3D γυαλιά της Samsung, τα οποία χάρη στον πολωμένο φακό τους χάριζαν στους φακούς τη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα σε κανονικό και σε μεγεθυσμένο οπτικό αποτέλεσμα.
Οι καινοτόμοι φακοί επαφής, που σχεδιάστηκαν για άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν διάμετρο 8 χιλιοστών, πάχος ενός χιλιοστού στο κέντρο και 1,17 χιλιοστών στο σημείο του μεγεθυντικού δακτυλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ