O Φρανσουά Ολάντ δεν θέλει να την πατήσει όπως το περασμένο καλοκαίρι. Ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας είχε δικαιολογήσει στον εαυτό του λίγες εβδομάδες διακοπών αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του με το σκεπτικό ότι «αν δεν είσαι ξεκούραστος δεν μπορείς να αποδώσεις στη δουλειά σου». Ούτε όμως οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε βέβαια τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν δείξει κατανόηση στην ανάγκη του Ολάντ για ανάπαυλα εν μέσω σοβαρών οικονομικών (και όχι μόνο) προβλημάτων της χώρας.

Ετσι αυτή τη φορά ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει μέσω των συνεργατών του ότι «θα ιδρώσει τη φανέλα» δουλεύοντας σκληρά, ενώ διαμηνύει στα στελέχη της κυβέρνησης ότι τους θέλει μάχιμους (σχεδόν) όλο το καλοκαίρι.

Εντολές για μείωση δαπανών

Μόνο που η τόση κινητικότητα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων δεν προμηνύει τίποτε θετικό για τους Γάλλους που έχουν πάρει ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που τους περιμένουν όταν τελειώσει η καλοκαιρινή ανάπαυλα. Ετσι οι συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στο Κοινοβούλιο για «τον προσανατολισμό των δημοσιονομικών» διαδέχθηκαν τις επιστολές του Ολάντ προς κάθε υπουργό για την περιστολή των δαπανών το ερχόμενο έτος, ενώ είχε προηγηθεί η έκθεση της «Επιτροπής των Σοφών» για τις αναγκαίες περικοπές που θα πρέπει να εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Πίσω από τα τεχνικά κείμενα και τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών διαβουλεύσεων αυτό που προετοιμάζεται δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία ακόμη δέσμη μέτρων λιτότητας σε συνδυασμό με νεοφιλελεύθερης έμπνευσης «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμη και η κεντροδεξιών αποκλίσεων εφημερίδα «Le Figaro» έκανε λόγο για «προτάσεις-σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου», το οποίο πρότεινε μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά δύο ώρες την εβδομάδα σε συνδυασμό με δραστικές περικοπές κοινωνικών δαπανών και φοροαπαλλαγών ύψους 28 δισ. ευρώ τη διετία 2014-15. Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό υιοθέτησε κατά γράμμα τις συστάσεις του Συνεδρίου, οι οποίες μένει τώρα να ψηφιστούν από την κυβερνητική πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ετσι ο προϋπολογισμός της ερχόμενης χρονιάς θα προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ, ενώ 6 δισ. ευρώ επιπλέον θα εξοικονομηθούν από αύξηση εσόδων.
Οι πρώτοι που θα πληγούν από τα νέα μέτρα θα είναι οι… συνήθεις ύποπτοι για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό (της Γαλλίας και εν γένει του ευρωπαϊκού Νότου), δηλαδή οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Στις 14.000 θέσεις εργασίας που έχουν καταργηθεί από το 2012 θα προστεθούν άλλες τόσες προκειμένου να μειωθούν συνολικά 28.000 θέσεις εργασίας. Επίσης το 20% των δημοσίων δαπανών που αντιστοιχεί στο ποσό των 200 δισ. ευρώ θα επανεξεταστεί με προοπτική να περικοπεί δραστικά. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με την κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αύξησης συντάξεων και επιδομάτων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει συγκεκριμένα την αύξησή τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερη από αυτήν του ετήσιου ρυθμού αύξησης των τιμών. Ετσι, αν για παράδειγμα ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 1%, οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές.
Αλλες προτάσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί από την κυβέρ
νηση είναι η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος σπουδών για φοιτητές που δεν έχουν λάβει υποτροφία από τη σχολή τους και η κατάργηση φοροαπαλλαγών για συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από τρία παιδιά ή για όσους απασχολούν οικιακές βοηθούς.
Εξετάζεται ακόμη η μείωση των επιδοτήσεων σε επαγγελματικούς κλάδους όπως οι αγρότες αλλά και σε οργανισμούς όπως η δημόσια τηλεόραση France Televisions. Αγνωστο παραμένει προς το παρόν το μέλλον του επιδόματος ανεργίας. Το βέβαιον είναι ότι έχει ήδη τοποθετηθεί πάνω στην κλίνη του Προκρούστη και προφανώς δεν πρόκειται να επιμηκυνθεί…

Επενδύσεις €12 δισ. το 2016
Νέο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με έμφαση στα έργα «οικολογικής μετάβασης» ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό. Σχεδόν 6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας και σε προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων ενώ 3 δισ. ευρώ θα δοθούν στη βιομηχανία και στην αεροναυπηγική. Πάντως η κυβέρνηση δέχτηκε επικριτικά σχόλια από τον Τύπο για την «εγκατάλειψη του TGV» καθώς στο πρόγραμμα συντήρησης των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας έχει ενταχθεί μόλις μία από τις μεγάλες γραμμές του εθνικού δικτύου. Τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις «επενδύσεις του μέλλοντος» που θα ξεκινήσουν το 2016 σε βάθος 10ετίας θα προέλθουν στο μεγαλύτερο μέρος τους από την πώληση μεριδίων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν φέρνουν την άνοιξη
Οι μαύρες τρύπες δεν πρόκειται να κλείσουν, καθώς δεν διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης και η ανεργία καλπάζει

Καθώς η γαλλική οικονοµία έχει βρεθεί και επισήµως στο τούνελ της ύφεσης από το πρώτο τρίµηνο του 2013, ο Φρανσουά Ολάντ έχει θέσει σε εφαρµογή το σχέδιο αναθεώρησης της πολιτικής «διαχείρισης των συµµετοχών του κράτους σε επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα». Δεν πρόκειται βέβαια για µαζικές ιδιωτικοποιήσεις οργανισµών ή για βιαστικές κινήσεις εκχώρησης δηµόσιας περιουσίας όπως σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην περίπτωση της Γαλλίας τα οικονομικά μεγέθη επιτρέπουν στην κυβέρνηση να γεμίζει τα ταμεία με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πουλώντας σε ιδιώτες έστω και μικρό ποσοστό συμμετοχής σε κολοσσούς όπως η αεροπορική εταιρεία Air France, η αυτοκινητοβιομηχανία Renault, ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος France Telecom ή η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Areva.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις εκτιμάται στα 60 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ότι πουλήθηκε ποσοστό 9,5% της εταιρείας ADP που διαχειρίζεται τους δύο αερολιμένες της πρωτεύουσας «Ορλί» και «Σαρλ ντε Γκωλ».
Η συμφωνία με την κατασκευαστική Vinci και την τράπεζα Credit Agricole απέφερε στο Δημόσιο έσοδα 783 εκατ. ευρώ, ενώ το κράτος διατήρησε πλειοψηφικό ποσοστό 50,6%. Τους προηγούμενους μήνες πουλήθηκαν μερίδια στις αεροναυπηγικές εταιρείες EADS και Safran που απέφεραν συνολικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.
Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει εύλογα ανησυχία στο Παρίσι, την οποία προσπάθησε να κατευνάσει ο σοσιαλιστής πρόεδρος επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να ξεπουληθούν οι επιχειρήσεις «που ανήκουν στην πατρογονική κληρονομιά και έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον».
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο ότι οι μαύρες τρύπες δεν πρόκειται να κλείσουν με ιδιωτικοποιήσεις, όταν την ίδια στιγμή δεν διαφαίνονται σημάδια ανάπτυξης και η ανεργία καλπάζει σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας.
Η τελευταία έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας Insee αναφέρει ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης πριν από το 2015.
Ακόμη χειρότερα, προβλέπεται ότι ο μέσος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 1,5% ως και το 2025.
Οι εκτιμήσεις αυτές θεωρούνται υπεραισιοδοξες από τον αναλυτή της Natixis Πατρίκ Αρτούς, ο οποίος σημειώνει ότι δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την ύφεση του τρέχοντος έτους. Ακόμη όμως κι αν επαληθευθούν, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ερχόμενης δεκαετίας θα είναι πολύ χαμηλότεροι από τον μέσο όρο του 2,2% την περίοδο 1994-2007. Και αυτό, όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η γαλλική «Le Monde», σημαίνει ότι η Γαλλία (και μάλλον ολόκληρη η Ευρώπη) «θα πρέπει να ξεχάσει κάθε σκέψη για δυναμική ανάκαμψη» και επιστροφή στα επίπεδα ευμάρειας που γνώρισε προ της κρίσης του 2008.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ