Από τους πλέον δραστήριους αντεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη είναι ο 30χρονος Σπ. Μ. που συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Καταγόμενος από την Κέρκυρα, ήταν φοιτητής στη Θεολογική Θεσσαλονίκης –εκεί είχαν περάσει και οι Κώστας Σακκάς και Τάσος Θεοφίλου που έχουν συλληφθεί ως μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»– αλλά είχε εγκαταλείψει τη σχολή και εργαζόταν περιστασιακά ως ηλεκτροσυγκολλητής.

Πέρυσι το καλοκαίρι είχε συλληφθεί ως αρχηγός ομάδας αντεξουσιαστών στη Θεσσαλονίκη επειδή ερχόταν σε σύγκρουση με άλλη ομάδα του ίδιου χώρου προς την οποία εξαπέλυε επιθέσεις. Τον Ιούλιο του 2012 είχαν γίνει 34 προσαγωγές, οι οποίες εξελίχθηκαν σε 25 συλλήψεις και στον συγκεκριμένο αντεξουσιαστή, ο οποίος είχε αρνηθεί τις κατηγορίες, είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τακτικής παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Προ τριετίας είχε επίσης συλληφθεί επειδή προχωρούσε σε ληστείες αφαιρώντας αντικείμενα από πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία είχαν βρεθεί στο αντεξουσιαστικό στέκι όπου είχε αρχηγική παρουσία.

Εδρα τη Θεσσαλονίκη είχαν αρκετά μέλη της «Συνωμοσίας» και φαίνεται να έχει αποτελέσει τη δεξαμενή για τη συγκρότηση ενός «πυρήνα» με σκοπό την ένοπλη δράση. Ως δραστήριος αντεξουσιαστής, ο 30χρονος είχε αρκετές επαφές και πλούσια δράση και φαίνεται να απέκτησε διασυνδέσεις με μέλη των «Πυρήνων».

Ο έτερος συλληφθείς σε περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας το βράδυ της Πέμπτης είναι στενός φίλος και συνομήλικος του 30χρονου Σπ.Μ. Δραστήριος κι αυτός στον αντεξουσιαστικό χώρο αλλά δεν έχει προκύψει εμπλοκή του σε ένοπλες οργανώσεις.

Στον εισαγγελέα για κακουργήματα

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Εφετών καθώς σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών. Η δικογραφία αφορά και άλλα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία.

«H Ελληνική Αστυνομία είχε μία πάρα πολύ σημαντική επιτυχία» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαος Δένδιας. «Κατάφερε μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα, νομίζω το πιο σύντομο από κάθε άλλη φορά, να εντοπίσει τους δράστες τρομοκρατικών ενεργειών και να τους συλλάβει. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια της Ελλάδας» συμπλήρωσε για να καταλήξει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα βασικό γεγονός: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής».

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. για την επιχείρηση που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι ο ένας εκ των δύο 30χρονων προσήχθη το απόγευμα της Πέμπτης από περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ ο δεύτερος λίγο αργότερα από τον υπό κατάληψη χώρο «Ναδίρ» όπου και διαμένει.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξελίχθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης της οργάνωσης FAI-IRF, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του δέματος-βόμβα. Από την έρευνα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι οι συλληφθέντες συμμετείχαν σε αυτή, η οποία ήταν η τελευταία από τέσσερις ενέργειες που αποτελούν μέρος γενικευμένου σχεδίου με την επωνυμία «Σχέδιο Φοίνικας». Η πρώτη ήταν η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Ιουνίου 2013 στην περιοχή της Δάφνης. Την ευθύνη ανέλαβε με προκήρυξη η «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η δεύτερη αφορά έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Ναυπλίου στο Άργος στις 12 Ιουνίου 2013, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) – Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης». Η τρίτη αφορά εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας στις 26 Ιουνίου 2013 από τη FAI-IRF ως «χειρονομία αλληλεγγύης» στον απεργό πείνας Κ. Σακκά.

Στις έρευνες που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρέθηκε χειρόγραφο κείμενο το οποίο αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης για το παγιδευμένο δέμα. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛ.ΤΑ. για την αποστολή δεμάτων, τσεκούρι, μάλλινη κουκούλα τύπου full face, σκληροί δίσκοι και φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, λάπτοπ, κινητά τηλέφωνα κ.ά.

Δύο προσαγωγές το βράδυ της Πέμπτης

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης. Οι δύο νεαροί που θεωρούνται ύποπτοι και για άλλες επιθέσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φοίνικας» που είχε κηρύξει το νέο αντάρτικο πόλης μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και το πρωί της Παρασκευής ανακρίνονταν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία.

Οι πρώτες πληροφορίες για τον 30χρονο Σπ. Μ. ήταν ότι είχε προσαχθεί σε επεισόδια στη Θεσσαλονίκη και είχε δηλώσει προ διετίας αρνητής στράτευσης. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ανήκει σε περιβάλλον ατόμων που είχαν συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2011 για απόπειρα ληστείας στην περιοχή της Νεάπολης και στην κατοχή των οποίων είχε βρεθεί μεγάλος αριθμός όπλων.

Αρνούμενος να παρουσιαστεί στον στρατό αλλά και να υπηρετήσει οποιαδήποτε εναλλακτική θητεία τον Μάιο του 2011, ο 30χρονος αναρχικός δήλωνε: «Προφανώς και αποδέχομαι ότι υπάρχει πόλεμος. Απλά ο πραγματικός πόλεμος δεν διεξάγεται ανάμεσα σε λαούς, αλλά ανάμεσα σε καταπιεζόμενους και καταπιεστές. Το να υπηρετήσω την κρατική μηχανή είναι κάτι το οποίο προφανώς δεν ταιριάζει με την ιδεολογία μου και με τον τρόπο ζωής μου». Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή στο διαμέρισμά του στη Σταυρούπολη απόσπασμα της προκήρυξης για την αποστολή του δέματος-βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής κ. Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες επιταχύνθηκαν μετά την ανάληψη της ευθύνης από τη συγκεκριμένη οργάνωση για την αποστολή δέματος-βόμβα στον κ. Χωριανόπουλο πριν από μία εβδομάδα. Το δέμα είχε σταλεί από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και ως αποστολέας εμφανιζόταν ο αδελφός του πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, επίσης συνταξιούχος αστυνομικός.

Νωρίτερα η οργάνωση «Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία/Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο. Κομάντο Mauricio Morales» (FAI/IRF) στην προκήρυξη που ανήρτησαν σε ιστότοπο του αντεξουσιαστικού χώρου κατονόμαζαν τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής ως υπεύθυνο για την επιχείρηση εναντίον της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Αυτός άλλωστε είχε οργανώσει την επιχείρηση εντοπισμού του πρώτου καταλύματος των «Πυρήνων» στο Χαλάνδρι.

Οι αστυνομικοί φοβούνται ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον προσώπων που έχουν αναμειχθεί από πλευρών των διωκτικών Αρχών στην υπόθεση των «Πυρήνων». Το «Σχέδιο Φοίνικας» (αρχίζουν μάλιστα την προκήρυξη με τις λέξεις: «Σχέδιο Φοίνικας, Πράξη Τέταρτη») του νέου αντάρτικου εκτιμούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα σχέδιο εκδίκησης σε όσους αστυνομικούς, δικαστικούς λειτουργούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση των «Πυρήνων». Αλλωστε γίνεται αναφορά στα «δέκα φυλακισμένα αδέλφια μας» που «δεν θα απελευθερωθούν με νόμιμες διαδικασίες» και στον Γ. Τσάκαλο, που «βρίσκεται προφυλακισμένος 32 μήνες ενώ το ανώτερο όριο είναι δεκαοχτώ».

Είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση αυτή αναλαμβάνει την ευθύνη για επίθεση με δέμα-βόμβα στην Ελλάδα. Εχει προβεί σε άλλες τέσσερις επιθέσεις, στις οποίες χρησιμοποίησε φιτίλι, που παραπέμπει σε ενέργειες ποινικών: στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο, στα γραφεία εταιρείας ταχυμεταφορών στην οδό Αλκίφρονος στο Παγκράτι, σε ΑΤΜ στον Γαλατά του Πόρου και σε αυτοκίνητο στο Αργος που ανήκε σε αρχιφυλακεύοντα στις Φυλακές Ναυπλίου.

Αστυνομικοί εκτιμούν ότι «Πυρήνες» και FAI ταυτίζονται ή και συνεργάζονται και ότι δέμα-βόμβα δεν είχαν στείλει ως τώρα. Επιθέσεις με δέματα-βόμβα είχαν επιλέξει μόνο η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο ποινικός Βασίλης Παλαιοκώστας και η ιταλική FAI τον Μάρτιο του 2011, όταν είχε σταλεί στις φυλακές Κορυδαλλού δέμα-βόμβα, το οποίο εξουδετερώθηκε.