130 κόνδορες της Καλι-φόρνιας Gymnogyps californianus έχουν απομείνει, παρά τα προγράμματα προστασίας.
600 βακτριανές καμήλες (Camelus ferus) υπάρχουν σήμερα στην Κίνα και 350 ακόμη στη Μογγολία.
350 ασιατικά λιοντάρια (Panthera leo persica) επιζούν ακόμα σε μια μικρή περιοχή στην Ινδία.
Πες μου πώς τρως να σου πω τι θα πάθεις!
Ολοι ξέρουμε ότι η τροφή μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά όμως, δεν είναι μόνο το τι τρώνε αλλά και το πώς το τρώνε, λένε τώρα καναδοί γιατροί. Οπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Canadian Medical Association Journal», οι καναδοί επιστήμονες παρακολούθησαν 1.000 παιδιά ηλικίας 3-5 ετών. Διεπίστωσαν ότι τα παιδιά με κακές διατροφικές συνήθειες είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να γίνουν παχύσαρκα και να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους. Οι κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών ήταν το να τρώνε παρακολουθώντας τηλεόραση, το να τρώνε ανθυγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματα και το να τρώνε μη καθορισμένες ώρες. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η έγκαιρη άρση αυτών των κακών συνηθειών μπορεί να προλάβει πολλά μελλοντικά δεινά.
Νέα λέξη
Plastisphere

Με ελληνική ρίζα η λέξη αυτή που συνέθεσαν πρόσφατα θαλάσσιοι βιολόγοι προκειμένου να περιγράψουν ένα φαινόμενο των καιρών: την ανάπτυξη μικροβιακών αποικιών πάνω σε θραύσματα πλαστικού τα οποία έχουν κατακλύσει τους ωκεανούς. Σύμφωνα με την εργασία των αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology, το μέγεθος των θραυσμάτων δεν ξεπερνά το κεφάλι μιας καρφίτσας, αλλά μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 είδη διαφορετικών μικροοργανισμών!
Οι μικροοργανισμοί αυτοί διέφεραν από εκείνους που βρίσκονταν ελεύθεροι στο νερό όπου κολυμπούσαν τα θραύσματα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης μικροοργανισμών που υπό άλλες συνθήκες δεν ευνοούνται. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων δεν εστιάζεται ωστόσο μόνο στην ταυτότητα των μικροοργανισμών που «αγκυροβολούν» πάνω στα θραύσματα πλαστικού, αλλά στο πώς αυτές οι κοινωνίες μικροβίων επιδρούν στα ωκεάνια οικοσυστήματα. Μερικά από τα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν είναι τα ακόλουθα: Πρόκειται κατά κύριο λόγο για βενθικές μικροκοινωνίες ή κυρίως επιπλέουν; Σε τι αποστάσεις μπορούν να μεταφέρονται; Καταπίνονται από τα ψάρια, και αν ναι, τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό; Φαίνεται πως στο μέλλον θα ακούμε συχνά για τις ιδιότυπες αυτές πλαστικές σφαίρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ