«Μια θεατρική αγρύπνια»: Ετσι περιγράφει την παράσταση που ετοιμάζει ο Γιάννης Κακλέας πάνω στο κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Μερσιέ και Καμιέ» για το Φεστιβάλ Αθηνών, διάρκειας 24 ωρών…. «Ενας δομημένος αυτοσχεδιασμός» με τον σκηνοθέτη να καθοδηγεί τους ηθοποιούς και τους ηθοποιούς να τον καθοδηγούν, και όλοι μαζί επιχειρούν μια περιπλάνηση στον χώρο και τον χρόνο του ιρλανδού νομπελίστα δημιουργού. «Μέσα στην παράσταση αναπτύσσονται τα θέματα του Μπέκετ αλλά και οι τρόποι που ο ίδιος χρησιμοποιεί ενώ, και θέλω να το τονίσω αυτό, μιλάμε όχι για παικτικό χρόνο αλλά για βιωματικό χρόνο, τον χρόνο της ίδιας της περφόρμανς….». Κι όλα αυτά μέσα σε απόλυτη ελευθερία…
«Ομολογώ ότι έχω αγωνία για το αν καταφέρω να κρατήσω το ενδιαφέρον του κοινού για 24 ώρες», παραδέχεται ο Γιάννης Κακλέας που μαζί με τον Αρη Σερβατάλη σκέφτηκαν «να κάνουμε έναν Μπέκετ…». Για τον σκηνοθέτη άλλωστε το «Περιμένοντας τον Γκοντό» ήταν και το πρώτο έργο που ανέβασε το 1981 και έκτοτε τον απασχολούσε η επιστροφή του σ΄αυτόν τον συγγραφέα που «χτυπάει στον πυρήνα…», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Ωστόσο δεν κάνουμε θεατρική παράσταση, αλλά μια μετα-θεατρική εμπειρία. Αραιώνοντας τον χρόνο είναι σαν να περνάμε σε μια άλλη διάσταση…. Στην ουσία προτείνουμε μια θεατρική αγρύπνια…».
Συνεπαρμένοι από το όλο εγχείρημα ο Γιάννης Κακλέας και η ομάδα του ξέρουν τι προτείνουν στο κοινό, γι΄αυτό και επισημαίνουν: «Δεν είμαστε σαδιστές. Το κοινό δεν είναι υποχρεωμένο να παρακολουθήσει όλο το θέαμα. Μπορεί να δει κάποια κεφάλαια, να φύγει και να ξανάρθει. Δεν θα χάσει τη συνέχεια», μια που το κείμενο πραγματεύεται τη σχέση δύο φίλων που προσπαθούν να δουν το αόρατο και να ακούσουν το ανήκουστο. Να μιλήσουν για να σιωπήσουν ή και το αντίστροφο. Ταξιδεύουν χωρίς να φτάνουν, πιστεύουν για να διαψευσθούν, εκκινούν μόνο και μόνο για να επιστρέψουν από εκεί που ξεκίνησαν.
«Ο θεατής θα έρθει σε αυτή τη θεατρική αγρύπνια ως μέλος της θεατρικής αυτής εμπειρίας. Αλλωστε έχουμε sleeping bags για όποιον νυστάξει, μαξιλάρια για να ξεκουραστεί, ζεστή σούπα λαχανικών, αν πεινάσει….».
Παρών στα παρασκήνια, ο Γιάννης Κακλέας θα οδηγήσει την παράσταση ενδοεπικοινωνιακά _κινήσεις, φώτα, μουσική, βίντεο.. Πρόβα τζενεράλε δεν θα κάνουν για να κρατήσουν για τους εαυτούς τους αυτό το πρωτόγνωρο συναίσθημα της πρεμιέρας. Κάνουν όμως 6ωρες και 8ωρες πρόβες….
«Στόχος μας να βιώσουμε και να βιώσουν οι θεατές μια μοναδική εμπειρία. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή παίζουμε σε άδειο θέατρο ή μπροστά σε δέκα κοιμισμένους…. Στην προετοιμασία αφεθήκαμε ελεύθεροι και προσωπικά ομολογώ ότι όλη αυτή η εμπειρία μου άλλαξε πολλά και με άλλαξε πολύ… Πρόκειται για μια μίνιμαλ παράσταη, χωρίς εφέ, απόλυτα εσωτερική». Και καταλήγει: «Στο κάτω-κάτω έχει ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε τα όριά μας, κι αυτό είναι κάτι που μόνον μέσα στο Φεστιβάλ μπορούμε να κάνουμε». Οσο για τους θεατές, «ας έρθουμε ελεύθεροι κι ας αφεθούν…».
Μυρτώ Λοβέρδου

H TAYTOTHTA THΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Μερσιέ και Καμιέ» του Σάμιουελ Μπέκετ
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Αρης Μπερλής
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Μουσική: Κωστής Φιρέτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Αρης Σερβατάλης, στας Φιλίππογλου, Κίμως Φιορέτος, Μένη Κωνσταντινίδου

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Πειραιώς 260, αίθουσα H
Εναρξη την Παρασκευή 28 Ιουνίου τα μεσάνυχτα –Λήξη Σάββατο 29 Ιουνίου τα μεσάνυχτα
Φεστιβάλ Αθηνών