Η νεοφώτιστη Καλλονή, ο ιστορικός Απόλλωνας Αθηνών και ο Εργοτέλης κέρδισαν τα τρία εισιτήρια ανόδου στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Το τέταρτο θα διεκδικήσουν οι Ολυμπιακός Βόλου, Παναιτωλικός, Ηρακλής και Νίκη Βόλου σε αγώνες πλέι οφ.
Η Αθλητική Ενωση Λεκανοπεδίου Καλλονής πέτυχε ό,τι δεν κατάφεραν τις περασμένες δεκαετίες ο Παλλεσβιακός, ο Αρης και ο Αιολικός Μυτιλήνης. Να εκπροσωπήσει το ποδόσφαιρο της Λέσβου στο κορυφαίο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η πορεία της ήταν ανάλογη με αυτήν που διέγραψε ο Πλατανιάς Χανίων. Το 2009 ανέβηκε στην Δ’ Εθνική, το 2010 στη Γ’ και το 2011 στη Β’ Εθνική. Την αγωνιστική περίοδο 2013-2014 θα αγωνίζεται στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η θυελλώδης πορεία της Καλλονής προς την κορυφή στηρίχτηκε κυρίως στις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη της κ. Νίκου Μιχαλάκη. Επί των ημερών του έφτασαν στη Λέσβο επώνυμοι ποδοσφαιριστές και προπονητές οι οποίοι ανέλαβαν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα. Στο ρόστερ της Καλλονής συμπεριλαμβάνονταν εφέτος 9 ξένοι παίκτες, ο περυσινός τερματοφύλακας του Πανιωνίου Γιάννης Σιδεράκης, ο έμπειρος αμυντικός Ηλίας Κώτσιος, ο οποίος την Κυριακή στο ντέρμπι ανόδου με τον Ολυμπιακό Βόλου (2-2) σημείωσε το χρυσό δεύτερο γκολ με το οποίο σφραγίστηκε η άνοδος, αλλά και ο 30χρονος αμυντικός Ανέστης Αναστασιάδης ο οποίος πριν από 14 χρόνια έμαθε τα μυστικά του ποδοσφαίρου στην περίφημη σχολή «Λα Μασία» της Μπαρτσελόνα.

«Η Καλλονή αργά ή γρήγορα θα είναι στη Σούπερ Λίγκα. Αν είχαμε κάνει μία νίκη εκτός έδρας με Πλατανιά ή Παναχαϊκή θα ήμασταν τώρα στα μεγάλα σαλόνια με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Φανταστείτε τι θα γίνει στη Λέσβο και πώς θα αλλάξει ο τόπος μας με το να έρχονται και να παίζουν εδώ αυτές οι ομάδες»
είχε δηλώσει ακριβώς πριν από έναν χρόνο ο κ. Μιχαλάκης. Δώδεκα μήνες μετά το όνειρό του έγινε πραγματικότητα.
Η ΑΕΛ Καλλονής εκπροσωπεί την ομώνυμη κωμόπολη στον Κόλπο της Καλλονής με πληθυσμό 1.732 κατοίκους. Με τις τελευταίες συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων ο αριθμός των κατοίκων τους οποίους εκφράζει ποδοσφαιρικά αυξήθηκε σε 8.194. Με δεδομένο ότι το σύνολο της Λέσβου διψάει για καλό ποδόσφαιρο, υπάρχει πρόβλημα καθώς το γήπεδο που αγωνίζεται η Καλλονή με την επωνυμία «Κώστας Κεντέρης» είναι χωρητικότητας 900 θέσεων.
Η γρήγορη «Ελαφρά Ταξιαρχία»


Ο Απόλλων Αθηνών επιστρέφει στην Α’ Εθνική έπειτα από 13 χρόνια. Το 1995 αγωνίστηκε στο Κύπελλο UEFA και από το 2000 έκανε το αγροτικό του σε όλες τις μικρές κατηγορίες. Το 2005 υποβιβάστηκε στη Γ’ Εθνική και το 2007 στην Δ’, όπου έμεινε ως το 2010 που την προεδρία του ανέλαβε ο κ. Σταμάτης Βελλής. Εκτοτε ο Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων Σμύρνης, όπως είναι το πλήρες όνομά του, αρχίζει να ανεβαίνει μία-μία τις κατηγορίες και να θυμίζει όχι τόσο την «Ελαφρά Ταξιαρχία» του παρελθόντος, αλλά τη… γρήγορη ταξιαρχία του Αλέκου Βοσνιάδη που καθόταν στον πάγκο της.
Η ομάδα του Απόλλωνα είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ξεκίνησε την ιστορία της στη Σμύρνη ως μουσικοπολιτιστικός σύλλογος το 1891 και ως ποδοσφαιρικός από το 1910. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα. Αρχικά αγωνιζόταν στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη συνέχεια στην πλατεία Συντάγματος, έπειτα στο Ρουφ και από το 1948 που ο ΟΣΕ κατέλαβε το γήπεδό της στη Ριζούπολη.
Ο Απόλλωνας έχει δώσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Εθνική ομάδα δεκάδες επώνυμους ποδοσφαιριστές. Αδελφοί Αριστείδης και Γιώργος Καμάρας, Σάββας Παπάζογλου, Νίκος Σιμιγδαλάς, Αντώνης Δερμάτης, Γιάννης Χολέβας, Χρήστος Αρδίζογλου, Ντέμης Νικολαΐδης, Θεόφιλος Καρασαββίδης και πολλοί άλλοι. Εφέτος στηρίχτηκε κυρίως στους έμπειρους Κώστα Κιάσσο, Σωτήρη Λεοντίου, Βασίλη Ρόβα, Γιώργο Μπάρκογλου και στον σκόρερ Μιχάλη Μανιά.
Η απάντηση του Βερπακόφσκις


Ο 34χρονος Μάρις Βερπακόφσκις σημείωσε το γκολ της ισοφάρισης εναντίον της Νίκης Βόλου (1-1) με το οποίο ο Εργοτέλης επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Τον εσθονό επιθετικό είχε διώξει ο Εργοτέλης πριν από την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 που υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Τον ξαναθυμήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και δεν το μετάνιωσε. Η ομάδα του Ηρακλείου παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, βρήκε τις δυνάμεις που χρειαζόταν να σταθεί στα πόδια της και να γίνει η δεύτερη ομάδα του Ηρακλείου μετά τον ΟΦΗ που θα αγωνίζεται του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα.

HeliosPlus