Το στέλεχος H7N9 της γρίπης των πτηνών φαίνεται να αποκτά γρήγορα ανθεκτικότητα στο Tamiflu, το κύριο αντι-ιικό φάρμακο που χορηγείται για την καταπολέμησή του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ανθεκτική μετάλλαξη εντοπίσθηκε σε ασθενείς στην Κίνα, όπου από τις αρχές του χρόνου έχει καταγραφεί ξέσπασμα του Η7Ν9. Εδώ και περισσότερο από δυο εβδομάδες ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα.

Μελέτη στην Κίνα

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet», διεξήχθη στο Δημόσιο Κέντρο Υγείας της Σαγκάης και διαπίστωσε ότι ο ιός είχε καταστεί ανθεκτικός στο φάρμακο περίπου στο ένα πέμπτο των ασθενών που εξετάστηκαν – συγκεκριμένα στους 3 από τους 14 εξετασθέντες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία και πραγματοποίησαν αναλύσεις του ιού σε 14 ασθενείς με γρίπη των πτηνών οι οποίοι είχαν εμφανίσει πνευμονία (οι μισοί διατηρούντο στη ζωή με αναπνευστική υποστήριξη). Μετά τη χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων είδαν ότι η θεραπεία μείωσε τα επίπεδα του H7N9 στον οργανισμό και βελτίωσε τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά απέτυχε σε τρεις.

Οι γενετικές αναλύσεις στους συγκεκριμένους τρεις ασθενείς έδειξαν ότι ο ιός είχε αποκτήσει τις απαραίτητες μεταλλάξεις ώστε να γίνει ανθεκτικός στα φάρμακα. Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι τουλάχιστον στη μια περίπτωση η εμφάνιση της αντίστασης αποτελεί άμεση συνέπεια της θεραπείας με Tamiflu.

Ταχεία ανάπτυξη αντίστασης

Καθώς το αντι-ιικά φάρμακα αποτελούν το μόνο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στον ιό της γρίπης, οι ερευνητές κρίνουν την ανακάλυψή τους μάλλον ανησυχητική. «Η εμφανής ευκολία με την οποία εμφανίζεται η αντι-ιική αντίσταση στους ιούς H7N9 είναι ανησυχητική, πρέπει να παρακολουθηθεί στενά και να ληφθεί υπόψη σε μελλοντικά σχέδια αντιμετώπισης πανδημιών» σημειώνουν χαρακτηριστικά στο άρθρο τους.

Από τις αρχές του χρόνου στην Κίνα έχουν αναφερθεί επισήμως 131 κρούσματα της γρίπης των πτηνών, ενώ έχουν σημειωθεί 36 θάνατοι. Από τις 8 Μαΐου ωστόσο δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση νέου κρούσματος – κάτι το οποίο θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη ότι η απόφαση των αρχών να κλείσουν τις αγορές πουλερικών έχει συμβάλει στη μείωση της μετάδοσης του ιού.