• Αναζήτηση
 • Ιταλία: Ανοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών

  Το νέο τους δημοτικό συμβούλιο εκλέγουν σήμερα, Κυριακή και αύριο, Δευτέρα 718 ιταλικοί δήμοι. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 10 το βράδυ. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και τη Δευτέρα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

  Στις μεγαλύτερες πόλεις που καλούνται να ανανεώσουν το δημοτικό τους συμβούλιο συμπεριλαμβάνονται η Ρώμη, η Αγκόνα, η Πίζα, η Σιένα, η Βιτσέντσα και η Μπρέσια.

  Στα αστικά κέντρα που ξεπερνούν τους 15.000 κατοίκους, σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν λάβει ποσοστό υψηλότερο από το 50% των ψήφων, πρόκειται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος σε δυο εβδομάδες.

  Το ενδιαφέρον των πολιτικών παρατηρητών επικεντρώνεται στην Ρώμη, όπου, σε σύνολο δεκαεννέα υποψηφίων, τέσσερα είναι τα «ισχυρά ονόματα»: ο χειρουργός Ινιάτσιο Μαρίνο, υποψήφιος των κομμάτων της κεντροαριστεράς, ο Τζάνι Αλεμάνο, του «Λαού της Ελευθερίας», ο υποψήφιος του κινήματος «Πέντε Αστέρων» Μαρτσέλο Ντε Βίτο και ο επιχειρηματίας ‘Αλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές με αυτόνομο συνδυασμό.

  Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στον δεύτερο γύρο αναμένεται να αναμετρηθούν ο Μαρίνο και ο Αλεμάνο.

  Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει όμως ότι, δεδομένης και της χαμηλής συμμετοχής των ψηφοφόρων στις τελευταίες συγκεντρώσεις των υποψηφίων, θεωρείται πιθανό να σημειωθεί αύξηση του ποσοστού αποχής.

  Οι δημοτικές εκλογές είναι το πρώτο πολιτικό τεστ μετά τις βουλευτικές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν είχε υπερισχύσει, με μικρή διαφορά, η κεντροαριστερή συμμαχία. Σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί και, σύμφωνα με τα γκάλοπ, στην πρόθεση ψήφου προβάδισμα δυο με τριών ποσοστιαίων μονάδων εξασφαλίζει η συμμαχία με επικεφαλής τον «Λαό της Ελευθερίας» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

  Τόσο ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσαν ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δεν θα επηρεάσει το μέλλον της πολυκομματικής κυβέρνησης συνεργασίας.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk