Η πιο διάσηµη πίτα της κρητικής κουζίνας θέλει τεχνική για να γίνει λεπτή, χανιώτικο πηχτόγαλο, που µοιάζει µε κρέµα, και τηγάνισµα χωρίς λάδι.

ΥΛΙΚΑ (για 10 κοµµάτια)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ρακή

χυµός από ½ λεµόνι

1 πρέζα αλάτι

1 ποτήρι νερό (περίπου)

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

½ κιλό πηχτόγαλο Χανίων, µοιρασµένο σε 10 δόσεις των 50 γρ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιµάζουµε τη ζύµη αναµειγνύοντας σε µια µπασίνα όλα τα υλικά. Κρατάµε λίγο από το νερό και συνεχίζουµε το ζύµωµα, βρέχοντας τα χέρια µας, µέχρις ότου η ζύµη να γίνει λεία και να µην κολλάει. Την αφήνουµε σκεπασµένη να «ξεκουραστεί» για µισή ώρα.

Μοιράζουµε τη ζύµη σε 10 κοµµάτια και πλάθουµε σε µπάλες. Ανοίγουµε κάθε µπάλα σε φύλλο διαµέτρου 15 εκ. Βάζουµε 50 γρ. πηχτόγαλο στο κέντρο. Κλείνουµε τις άκρες, πατώντας τες, ώστε να σχηµατιστεί πουγκί. Πιέζουµε µε τα χέρια, ώστε να γίνει δίσκος. Αλευρώνουµε τον πάγκο της κουζίνας και τον πλάστη και ανοίγουµε προσεκτικά σε λεπτή πίτα.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουµε την κάθε πίτα και από τις δύο πλευρές µε ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουµε σε αντικολλητικό τηγάνι. Σερβίρουµε, περιχύνοντας τις σφακιανόπιτες µε µέλι θυµαρίσιο ή ερείκης.

TIPS

Μπορείτε να καταψύξετε τις πίτες πριν το τηγάνισμα, βάζοντας ανάμεσά τους αντικολλητικό χαρτί.

Αν δεν έχετε πηχτόγαλο, που έχει κρεμώδη υφή, χρησιμοποιήστε ίση ποσότητα χονδροτριμμένου ανθότυρου. Επειδή όμως «ψιχουλιάζει», θα πέφτει όταν τρώτε την πίτα.