Τσουρέκι νηστίσιμο με ελαιόλαδο, πορτοκάλι,βανίλια και μαχλέπι

ΥΛΙΚΑ για 4 μέτρια τσουρέκια

1 φλ. νερό, χλιαρό

3 φακελάκια μαγιά, σε σκόνη

1 κ.σ. ζάχαρη

4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

140 ml έ.π. ελαιόλαδο

½ λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκάλι

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

180 γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο

½ κ.γ. αλάτι

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

γάλα ή αβγό για την επάλειψη (προαιρετικά)

περίπου 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε τον χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσει.

Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι, ανακατεύουμε καλά κι αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, πλάθοντας ταυτόχρονα με το χέρι μέχρι να ενσωματωθεί όλο και να πάρουμε μια συνεκτική ζύμη. Τη λαδώνουμε ελαφρώς και την βάζουμε μέσα σ’ ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Μόλις σηκωθεί η ζύμη, την ξεφουσκώνουμε απαλά, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και την πλάθουμε σε σχήματα (κοτσίδες, σαλίγκαρους κ.λπ). Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες φούρνου (ανά δύο) στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα για άλλα 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC – 180οC. Χτυπάμε το αβγό ή το γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια, αν θέλουμε, προκειμένου να γυαλίσουν. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 30 λεπτά.

Tips

Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (το πολύ 100 γρ. επιπλέον).

Μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη για να προσδώσουμε άρωμα στο τσουρέκι.

Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk