Αλλα τέσσερα κρούσματα του στελέχους Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα ανιχνευθεί σε ανθρώπους ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές στην Κίνα.

Σε σοβαρή κατάσταση

Τρεις γυναίκες ηλικίας 32,45 και 48 ετών καθώς και ένας 83χρονος άνδρας διαγνώσθηκαν με το συγκεκριμένο στέλεχος μεταξύ της 19ης και της 21ης Μαρτίου και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 11 κρούσματα του στελέχους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) – πέντε άτομα πέθαναν.

Παρά την ανησυχία, οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ σημειώνουν ότι δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του στελέχους μεταξύ ανθρώπων. Σε κάθε περίπτωση περί τα 400 άτομα τα οποία ήλθαν σε επαφή με εκείνους που μολύνθηκαν με το Η7Ν9 παρακολουθούνται στενά. Μέχρι στιγμής κανένα εξ αυτών δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου.

Τα τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιανγκσού ενώ τα προηγούμενα είχαν εντοπιστεί στις επαρχίες της Σανγκάης και του Ανουί.

Οι περιπτώσεις δύο ατόμων που ήλθαν σε επαφή με ένα από τα κρούσματα της Σανγκάης και εμφάνισαν συμπτώματα διερευνώνται αναδρομικά. Το ένα από τα δύο αυτά άτομα πέθανε ενώ το δεύτερο ανέρρωσε, ωστόσο δεν έχει ακόμη υπάρξει εργαστηριακή επιβεβαίωση σχετικά με το αν είχαν μολυνθεί με το στέλεχος Η7Ν9.

Αύξηση των μέτρων επιτήρησης και πρόληψης στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης και πρόληψης των μολύνσεων στις βιομηχανικές μονάδες όπου άνθρωποι έρχονται σε επαφή με πτηνά. Συνέστησαν επίσης στον πληθυσμό να τηρεί αυστηρά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής τα οποία περιλαμβάνουν συχνό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή επαφής με άρρωστα ή νεκρά ζώα.

Δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση μεταξύ ανθρώπων

Ο ΠΟΥ δεν έχει μέχρι στιγμής εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες. Μιλώντας για τον νέο κίνδυνο ο δρ Τζον ΜακΚόλι, διευθυντής του Συνεργαζόμενου Κέντρου του ΠΟΥ για τη Γρίπη στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Ιατρική Ερευνα MRC στο Λονδίνο ανέφερε ότι «το στέλεχος Η7Ν9 ανήκει στον τύπο Α της γρίπης. Πρόκειται για ένα στέλεχος που δεν έχει προσβάλει ανθρώπους στο παρελθόν και ‘ξεπήδησε’ από το ρεζερβουάρ των στελεχών της γρίπης των πτηνών. Δεν είναι γνωστό πώς το στέλεχος μεταδόθηκε σε ανθρώπους και είναι σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης ώστε να μειωθεί η έκθεση των ανθρώπων σε αυτό». Ο ειδικός προσέθεσε ότι το Κινεζικό Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών διερευνά εάν έχει υπάρξει μετάδοση του στελέχους από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση συμπλήρωσε πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι το Η7Ν9 εμφανίζει ευαισθησία στα υπάρχοντα αντι-ιικά φάρμακα Tamiflu και Relenza.