Λίγες ώρες μετά την αγχωτική επικράτηση (2-6, 6-4, 7-6) επί του Ισπανού Νταβίδ Φερέρ στον τελικό του τουρνουά «Open» του Μαϊάμι, ο σκωτσέζος τενίστας Αντι Μάρεϊ, ο οποίος με την κατάκτηση του 26ου τίτλου του, εκθρόνισε τον Ρότζερ Φέντερερ από το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, δεν έχασε χρόνο, αλλά άρχισε να προετοιμάζει τον εαυτό του για μια από τις μεγαλύτερες αγωνιστικές προκλήσεις της καριέρας του: να αγωνιστεί επιτυχώς στο χωμάτινο κορτ του γαλλικού Ρολάν Γκαρός τον ερχόμενο Μάιο με αντιπάλους τον «μάστερ» στο είδος _ επανακάμψαντα έπειτα από τραυματισμό στο γόνατο _ Ράφαελ Ναδάλ, το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης Νόβακ Τζόκοβιτς και φυσικά τον Φέντερερ!
«Είναι καλό που έφτασα εδώ (σσ.: στο Νο.2), αλλά προφανώς θέλω να προσπαθήσω περισσότερο και να συνεχίσω να βελτιώνομαι. Αν μου δοθεί η ευκαιρία να πάω ψηλότερα, θα καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις για να το πετύχω», δήλωσε ο χρυσός ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο οποίος μπορεί να έχει εμπειρία από χωμάτινες επιφάνειες (Ρολάν Γκαρός, Μόντε Κάρλο, Ρώμη), εν τούτοις δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το χωμάτινο κορτ ως «τη χειρότερή μου επιφάνεια».
Από τη στιγμή, μάλιστα, που επέστρεψε στη δράση ο επτά φορές πρωταθλητής του Ρολάν Γκαρός Ισπανός Ναδάλ, οκτώ μήνες μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο, ο Μάρεϊ εμφανίστηκε αρκετά προβληματισμένος:
«Μπορώ να παίξω αξιοπρεπώς στο χώμα, αλλά θα πρέπει να δουλέψω πολύ σκληρά, γιατί έχω να παίξω 10,5 μήνες στη συγκεκριμένη επιφάνεια, επομένως θα μου πάρει λίγο χρόνο για να συνηθίσω. Αυτή η επιφάνεια αποτελεί για μένα πρόκληση και με τον Ράφα να έχει επιστρέψει, θα είναι πολύ δύσκολη η αποστολή μου, αλλά θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», παραδέχτηκε ο 25χρονος τενίστας ελπίζοντας να κληρωθεί σε διαφορετικό ταμπλό από το Νο.1 Τζόκοβιτς, τον Νο.3 Φέντερερ και το Νο. 5 Ναδάλ, ώστε να έχει πιο ομαλή προσαρμογή.