• Αναζήτηση

Μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα φοβούνται οι τραπεζίτες

Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες.

Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες.

Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.

«Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους» αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.

Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίσουν ότι η περίπτωση της Κύπρου, όπως και το ελληνικό PSI το 2012, είναι μοναδική, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα διαρροών καταθέσεων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς ασφαλείς χώρες της ευρωζώνης ή της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2012 η διπλή εκλογική αναμέτρηση κόστισε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλειες σε ρευστότητα της τάξης των 18 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων έχει πλέον επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.

Εάν προκληθεί νέα διαρροή αποταμιεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, θα επιβαρυνθούν τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δε θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».

Αυτό είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα των τραπεζών και στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε το πακέτο διάσωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εξάλλου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις καταθέσεις που βρίσκονται σε υποκαταστήματα και θυγατρικές ελληνικών ομίλων στην Κύπρο.

Τα πάντα θα οριστικοποιηθούν με το νόμο που θα ψηφίσει η κυπριακή Βουλή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ως προς τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα αυτές δεν θα υποστούν κανένα κούρεμα και θα μεταφερθούν μέχρι την Τρίτη σε εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τι υποστηρίζει το ΠαΣοΚ

Σύμφωνα με στελέχη του ΠαΣοΚ για «την Κύπρο περιμένουμε να τοποθετηθούμε σοβαρά και υπεύθυνα, μετά την ενημέρωση που θα μας κάνουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας. Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι δεν θίγονται οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει και να διαβεβαιώσει την ελληνική κοινή γνώμη, με απόλυτο τρόπο.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΤτΕ.

Για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα, ισχύουν όσα είπε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του στην νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, την Πέμπτη. Περιμένουμε ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό και τη νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, που πρέπει να λάβουν αποφάσεις για μια σειρά από θέματα, που είχαν συζητήσει σε προηγούμενες συναντήσεις τους ή περιλαμβάνονται στην συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων (πχ. ΕΕΤΗΔΕ)».

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk